Cianură pentru un surâs-Rodica Ojog-Brașoveanu


Azi am terminat în sfârșit de citit Cianură pentru un surâs de Rodica Ojog-Brașoveanu. Toți a aseamănă pe Rodica Ojog-Brașoveanu cu autoarea engleză de romane polițiste- Agatha Christie. Mie mi se pare puțin impropriu, cartea Rodicăi Ojog-Br. mi se pare  mai complexă decât Crima din Orient Express scrisă de Christie.

Despre autor



Rodica Ojog-Brașoveanu s-a născut ca fiică a Anei Ojog, profesoară, și a lui Victor Ojog, avocat. Tatăl său a fost de mai multe ori arestat și întemnițat, ca fost deputat liberal. Rodica a urmat primele clase la școala „Maison des Français”, apoi Liceul „Domnița Ileana" (azi „Mihai Eminescu”) (1948-1955) și la absolvire se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din București, dar în 1956 este exmatriculată și arestată sub acuzația de solidarizare cu susținătorii revoltei populare anticomuniste din Budapesta. În 1962 este reabilitată după un an petrecut ca muncitoare la fabrica de medicamente „Galenica”, intră din nou, la Iași, la Facultatea de Științe Juridice, pe care o va absolvi în 1967 la Universitatea din București.
În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecția „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic. Modelele preferate sunt Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, Theodor Constantin și Haralamb Zincă. A fost supranumită „Agatha Christie a României".

Cianură pentru un surâs

Romanul o are în centrul atenției pe eroina Melania Lupu, o femeie aflată la vârsta a treia. Un personaj foarte bine construit, plin de mister și foarte inteligent. 
În acest roman, Melania Lupu se face vinovată de ascunderea a două tablouri găsite în casa pe care o împarte cu încă cinci locatari. 
 Nu ar fi fost asta o problemă dar în locuinţa comună au loc câteva decese, iar Miliţia trebuie anunţată. Trebuie să menţionez că acțiunea romanului are loc în anii '70 în București. 

Comisarul Cristescu împreună cu locotenentul Azimioară sunt trimiși la fața locului ca să ancheteze cauza primului deces, al domnului Panaitescu. În timp ce se desfășoară ancheta moare și Valerica Scurtu, pe care Melania Lupu hotărăște să o ascundă și să o îngroape în cosciugul lui Panaitescu. Ancheta continuă, este investigat decesul lui Panaitescu și dispariția Valericăi Scurtu, între timp survine un al treilea deces.
Melania Lupu reușește să mușamalizeze cât de cât aceste cazuri și să suprapună cauze false ale decesului. Acest personaj și viclenia lui sunt temperate doar de ingeniozitatea comisarului Cristescu care reușește să afle cauzele adevărate ale decesului celor trei persoane și să predea tablourile foarte valoroase în posesia statului. 
 Față de celălalt roman polițist pe care l-am citit, acesta e mult mai complex, punctele de vedere din care e realizată acțiunea variază de la suspecți la comisari.
Mirciulică, motanul negru al Melaniei Lupu, are menirea de a accentua misterul şi farmecul acestui roman. De asemenea, numele eroinei semnifică întunecimea, misterul...Numele Melania vine din greacă şi înseamnă negru. 
Dacă ar introduce acest roman sau alte romane ale Rodicăi Ojog-Braşoveanu în bibliografia școlară ar avea elevii de făcut caracterizări de personaje, ar avea pe ce să lucreze și ce să spună despre Melania Lupu și celelalte personaje. 
Avem și noi romane foarte bune, dar sunt cam prost mediatizate...bine că în școală se studiază doar literatură veche de mai bine de jumătate de secol, literatură care nu-i mai atrage pe elevii de azi, sau care nu i-au atras niciodată. Nu spun că ar trebui introduse romanele cu vampiri sau vârcolaci, peste douăzeci de ani și acestea vor deveni romane clasice ale literaturii cum e și Dracula de Bram Stoker.
Neapărat trebuie să citiți acest roman, eu una plănuiesc să citesc și Bună seara, Melania! imediat ce revin în oraș și voi avea timp. 
 Vouă vă plac romanele polițiste? Ce autori de romane polițiste mai cunoașteți înafară de cei menționați în acest articol? 

Comentarii

  1. Faină recenzie! Eu nu obișnuiesc să citesc romane polițiste, dar Rodica Ojog-Brașoveanu e una din scriitoarele române pe care vreau neapărat să le descopăr. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti incerca, vezi daca-ti place! :D

      Ștergere
    2. Me again. Am revenit cu o leapșă:
      Shine On
      Știu că ești ocupată cu admiterea, așa că o faci când vrei. Succes! :D

      Ștergere
  2. Drăguță recenzie,deși,eu nu am auzit niciodată de această autoare,cartea mă atrage cumva..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai aflat acum de autoare, poate o sa citsti, vezi daca-ti place. :)

      Ștergere
  3. E o mare doamna! Ai dreptate, exista o gramada de scrieri ce ar trebui sa-si faca loc in manuale si ar fi citite cu mai multa placere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit si eu cartea si a fost una care m-a tinut in suspans. Totusi cred ca nu ar fi trebuit sa spui in recenzie cum a reusit sa ascunda cadavrele, fiindca e un fel de spoiler. Am citit cartea repede sa aflu toate astea la sfarsit. Asta e doar opinia mea si sper sa nu te superi. :) In rest mi se pare o carte super de tot si ma bucur ca ai citit-o si tu si ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, unele din recenzii mai pot contine spoilere. :) Vroiam sa ma axez putin mai mult pe rezumat dar sa nu divulg chiar tot.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)