Copilul divin - Pascal Bruckner

Cartea aceasta este una dintre cele mai aiuristice, bizare și chiar ciudate din câte am citit până acum, și credeți-mă, am mai avut de-a face cu multe cărți bizare până acum.

Despre autor

Pascal Bruckner este un romancier și eseist francez, născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universității californiene Saint-Diego,  profesor la Institutul de Studii politice din Paris, colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur și, în prezent, al ziarului Le Monde. Figură-cheie a intelectualității pariziene, acest filosof al actualității (a scris eseurile Mizeria prosperității, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este celebru în România mai ales prin romanele sale: Iubirea față de aproapele, Hoții de frumusețe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Copilul divin și Paria.

Recenzie

Copilul divin are o tematică foarte abstractă, în roman este vorba despre tânăra viitoare mămică -Madeleine care are în plan să își transforme copilul nenăscut (după cum ziceam și Înainte de culcare) într-un geniu. Pentru asta apelează la ajutorul doctorului ginecolog Fontane, care o supune unor tratamente ingenioase : fire prinse pe burtă, introduse în pântece, injecții cu hormoni și tot felul de minunății. 

"Urma să sară etapele: în loc să aştepte prosteşte vârsta de şase ani pentru a-şi şcolariza odrasala, o va instrui încă din primele zile de sarcină. Trebuia să acţioneze imediat, fără să mai aştepte naşterea, totul se joacă pe o carte, în zilele, poate chiar orele următoare concepţiei."

Aşa că cei doi purced la treabă, femeii îi sunt introduse în burtă difuzoare pe care se aud diferite audiobook-uri, articole înregistrate și chiar tratate filosofice, științifice etc, toate astea pentru ca micul embrion să înceapă educația și să se nască genial.
În scurt timp Madeleine află că va avea gemeni - băiat și fată- care vor fi botezați Louis și Celine. Cei doi poartă încă din pântece discuții pe teme filosofice, comunică și cu mama și doctorul lor, ba chiar adunc în discuție probleme existențiale. Una dintre temerile de care cei doi se lovesc este cea  de a se naște, implicit de lumea dinafară :
" Rămânem la mama. În felul acesta nu ne-asumăm riscuri inutile: aici nimic nu ne va putea atinge."  
În cele din urmă fetița, Celine acceptă să se nască, lucru care îi va fi fatal intelectului său și studiului intens din viața intra-uterină. În schimb, Louis se încăpățânează să rămână în pântece chiar și după cele nouă luni de sarcină :
"Hotărârea mea este ireversibilă, interveni tăios Louis. A trăi înseamnă a supraviețui încă de la prima suflare, înseamnă a muri câte puțin în fiecare clipă. Refuz să mă angajez în această numărătoare inversă."

Până și Dumnezeu are o încercare de a-l convinge pe Louis să se nască, cu oarecare umor, discuția degenerează, iar pruncul încăpățânat rămâne unde îi este bine. Cu toate acestea, chiar și după nașterea surorii sale, Louis își continuă studiul și devine din ce în ce mai instruit, plin de sine și se crede  superior celorlați datorită cantității de informații acumulate și chiar devine un mic dictator care încearcă să distrugă lumea.
Cartea începe normal, o tânără familie, un tată matematician și izolat de restul lumii, o mamă fricoasă care face din genialitatea micuților ei un scop în viață, iar apoi degenerează într-o acțiune bizară cu embrioni care ascultă audiobook-uri, cărora le este citită presa și care au o sete de cunoaștere foarte greu de mulțumit.
Dacă citești fără să analizezi esența, subtraturile și încărăctura filosofică a cărții rămâi mască. La început îmi era greu să-mi imaginez și mă întrebam: Cum  să vorbească un fetus la un mini-telefon cu mama lui? Cum să ceară să audă mai multe tratate științifice ori să i se citească presa?. Rămâi puțin bulversat de acțiunea cărții. Cu toate astea, te face să-ți pui întrebări de genul :  Este lumea dinafară una care ne șochează? , Ar fi posibil ca unui copil să i se administreze un bagaj de cunoștințe în timpul sarcinii?   Este posibil ca dragostea să îl facă și pe cel mai malefic om să renunțe la planurile sale? Veți vedea în carte la ce mă refer. Una dintre concluziile mele este că bagajul prea mare de informații și faptul de a fi genial poate degenera în ceva malefic uneori ...
Am citit cartea relativ repede, am și frunzărit-o, țineam neapărat să aflu ce se va întâmpla cu Louis, dacă se va naște sau nu în cele din urmă, dacă sunteți curioși, puteți să aflați asta citind, găsiți cartea la un preț accesibil aici, în plus aveți livrare gratuită.

Înainte de culcare


Ieri Înainte de culcare am început să citesc Scrisoare de dragoste de Drumeș. Lectura face parte din Clubul de lectură organizat de Sayuki pe blogul ei. În acest club suntem încruajați și provocați să descoperim operele literaturii române. 
Cât despre carte, ca să revin la Înainte de culcare, mi se pare o lectură plăcută. Din ce am citit până acum, este vorba despre un tânăr rămas orfan de tată, care încearcă să treacă peste condiția lui socială prin intermediul studiului. Până acum pot să spun că îmi place, m-a captivat. (nu am poză cu cartea). 

Comentarii

  1. Chiar că e o carte care sună ... nici nu știu, interesant sau ciudat? Hahaha, poate ciudat pentru că niciodată nu m-am gândit că poate fi alegerea bebelușului să se nască sau nu. Spor la citit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In momente de acel gen nu cred ca am avut de ales. Multumesc, spor si tie! :)

      Ștergere
  2. Cartile lui Paskal Bruckner au o straneitate... el are un spirit acid, putina cruzime chiar fata de conditia umana. se verifica si in cazul cartii citite de tine. eu am facut o pauza de Bruckner dupa ce am citit "Paria" (mi-a placut mai mult) si apoi "Casa ingerilor" (mai putin). tema lor comuna sunt cersetorii, mizeria. M-a convins ever sa nu vizitez India sau Parisul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Antoaneta, ai mare dreptate. Cartea a fost mai ales bizara. Nu cred ca ma voi incumeta prea repede sa citesc altceva de la el... :)) Poate mai peste alte cateva lecturi.

      Ștergere
  3. eu am teriminat-o foarte interesent sfarsitul

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)