Ines a sufletului meu - Isabel Allende

Îmi place mult cum scrie Isabel Allende. Această carte seamănă mult ca scriitură, are ritmul alert cu care m-a obișnuit în Eva Luna și Caietul Mayei. Dar e totuși altfel, e un roman de aventură, unul plin de  romantism.

Incipit


Sunt Ines Suarez, locuiesc în cinstitul oraș Santiago de Nueva Extremadura, în Regatul Chile, în anul Domnului 1580. De data exactă a nașterii mele nu sunt sigură, dar după maică-mea m-am născut la scurtă vreme de la foametea și groaznica epidemie care au bântuit Spanuia imediat după moartea lui Filip cel Frumos.
Ines de Suarez apărând 



Cu aceste cuvinte ne întâmpină Ines Suarez în această mărturie pe care o transmite cu mult patos.

Ines a sufletului meu are la bază fapte reale, urmărește viața femeii Ines Suarez, despre care Isabel Allende ne spune în observația de la începutul cărții că a contribuit la cucerirea Regatului Chile și la întemeierea orașului Santiago. A exercitat o mare influență politică și a avut multă putere economică. Autoarea s-a inspirat din documentele croinicarilor vremii pentru a scrie romanul, plus puțină imaginație și culoare.
Viața în secolul al XVI-lea era una zbuciumată și nesigură, cu atât mai mult pentru o femeie care își ia inima în dinți și pornește alături de nepoata sa pe un tărâm necunoscut.
Ajunge pe continentul American, unul sălbatic și abia descoperit, locuit de fel de fel de triburi de indieni, animale necunoscute și guvernat de boli adesea fatale europenilor.

Ines este un fel de femeie fatală, ajunge să devină amanta Pedro de Valdivia, întemeiatorul Regatului Chile. Toată acțiunea este la persoana întâi, este un fel de rememorare a vieții, o mărturie pe care Isabel Allende și-o imaginează cu multă acuratețe folosindu-se de documentele vremii și, probabil, legende.
Amintirile lui Ines sunt scrise spre a fi lăsate fiicei sale, Isabel de Quiroga.

Vă spuneam că am cel puțin șaptezeci de ani bine trăiți, însă sufletul și inima, încă neieșite din clocotele tinereții, se întreabă ce naiba s-a întâmplat cu trupul. Mă uit în oglinda de argint, primul cadou pe care mi l-a făcut Rodrigo la căsătorie, și n-o recunosc pe bunicuța asta căruntă care îmi întoarce privirea. Cine să fie asta care-și râde de Ines cea adevărată?
Mi-a plăcut cartea, deși are multe detalii despre călătorii și se fac legături cu tot felul de persoane, de la alți exploratori până la regi ai acelor vremuri. Consider aceste detalii cam obositoare și îngreunează lectura.
În fine. Citiți această carte, dar și alte cărți online, pe care le puteți achiziționa de pe librăria online, Libris.
Tot de la ei puteți achiziționa și cărți în limba engleză. Nu uitați că Libris are transport gratuit oriunde în țară pentru comenzi indiferent de valoare. Timp și chef să aveți, cărți, Doamne fii lăudat, există pentru toate gusturile! :)
Voi ce mai citiţi? Ce mai faceţi?
Eu m-am apucat de Însemnările unui tânăr medic a lui Mihail Bulgakov, văd dacă-mi place.

Comentarii

  1. Prima carte a lui Allende pe care am citit-o. Mi-a placut asa de mult incat am citit toate cartile ei pe care le-am gasit prin librarii. cartea de fata se afla la hotarul dintre istorie si legenda, cu o eroina foarte interesanta. nu poti anticipa finalul, si asta e un merit al ei, pe langa talentul narativ deosebit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Preferata mea dintre cartile autoarei este si ramane "Eva Luna". :) Iar Isabel Allende este printre autorii mei favoriti, cred ca undeva pe locul doi sau trei.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)