Cititori moderni


Noua provocare venita de la libraria online Libris ne  cere să analizăm dacă se mai citește în ziua de azi.
Cum să nu?!
Doar că azi nu se mai citește la fel de mult print ca pe vremea părinților noștri. Nu mai aleargă prea multă lume în grădină cu cartea, nu prea mai stă lumea la lumina lămpii cu cartea sau ziarul sub nas.
Acum avem altfel de tehnologie. Avem și cărțile print, care rămân din ce în ce mai mult pentru nostalgici sau tradiționaliști.
Eu personal, nu am răbdare să citesc cărțile pe tabletă, e-reader sau PC. Dar citesc articole onlie, uneori chiar presa online și sunt adesea bombardată cu informație, fără ca măcar să realizez.
Așa suntem noi azi, citim mai puține cărți, poate mai puțină beletristică, dar citim mult online și nu ne dăm seama. Părinții noștri citeau în tinerețe doar dacă aveau acces la vreo carte ori revistă, noi citim acum ori de câte ori deschidem calculatorul. De la mesajele de facebook (uneori agramate), articole de presă, rețete culinare și până la cărți online.
Le citim pe toate foarte ușor și cu toate acestea ne plângem că nu mai avem timp de lectură? Poate de lectura tradițională. Cu toate acestea, uneori suntem nostalgici să luăm cartea prăfuită de pe raft, să o citim în tihnă la lumina veiozei lângă o cană cu ceai de fructe.
Alteori, în forfota zilei, aruncăm cartea în geantă și când vom avea puțin răgaz la cursurile universitare, la serviciu sau în autobuz vom mai citi câteva pagini.
Așa suntem noi azi. Mereu cu oala pe foc și gata să devorăm articole online întregi fără să realizăm.
Era să uit, există o sete imensă de a citi cărțile nou-apărute, dacă au și ecranizări, provocarea e de zece ori mai mare. Și de pe urma lor apar controverse, ce a fost mai bun? Cartea sau filmul?
Concluzia este că azi se citește, poate nu totul e de calitate, dar cel puțin se citește.

Comentarii