Cărţi contemporane pentru următoarele generaţii
Căutam azi de zor pe libris.ro o carte care mi-ar plăcea.
Uneori mi-e teamă să citesc o carte din varii motive. Mi-e teamă ca nu cumva cartea să nu-mi placă şi să nu termin lectura în totalitate (mi s-a întâmplat de multe ori). Alteori mi-e teamă că lectura în cauză, deşi există o părere general favorabilă despre ea, mie să nu-mi placă.
Uneori mi-e teamă să încep să citesc o carte pentru că s-ar putea să fie pra bună (am păţit şi asta de câteva ori), să-mi placă prea mult şi să termin repede lectura. Mi-e teamă de faptul că nu voi mai găsi altă carte la fel de bună, mi-e teamă că poate fi singura carte din lume care să-mi placă în felul acesta şi să-mi placă atât de mult. Există cărţi de care nu te poţi despărţi, există cărţi - adevărate capodopere - pe care nu le mai egalează nimeni, nici măcar autorul care le-a scris cu alte scrieri. Nu cred că un autor reuşeşte să scrie mai mult de o capodoperă care să dăinuiască.
Mă întreb cu îndârjire, dintre cărţile scrise în ultima sută de ani câte vor dăinui până la finalul secolului XXI ca lecturi citite de mulţi. Câte dintre cărţile care acum sunt la modă vor ajunge să fie citite de generaţii în şir de acum şi să devină literatură clasică. Există cărţi care la apariţie sunt atât de în vogă, dar după câteva luni sau un an de la apariţie toată lumea uită de ele. Da, şi acestea sunt cărţi. Oare timpul îndelungat în care sunt bestseller-uri şi poate se fac şi ecranizări, să fie pentru noi un garant al unor cărţi bune?
Eu sunt totuşi, foarte curioasă câte din cărţile care apar acum vor fi şi peste cincizeci de ani citite, câte vor intra în rândul literaturii clasice, câţi autori vor intra în rândul clasicilor şi se vor lua de mână cu Hugo, Dumas, surorile Bronte, Mark Twain, Hardy sau între scriitorii români precum Eliade, Sadoveanu, Creangă, Rebreanu şi alţii ca ei, care au scris în urmă cu câteva secole sau în secolul trecut.
Vă rog să îmi daţi voie să fiu optimistă şi să cred că vor ajunge şi din scriitorii contemporani nouă clasici peste cel puţin 50 sau o sută de ani.
Vă provoc şi pe voi să lăsaţi în comentarii titlurile şi autorii cărţilor care v-au plăcut atât de mult în cât v-aţi dori să le citească şi cei ce urmează după noi. Haideţi să vedem dacă avem cărţi valoroase ale contemporanilor noştri cu care să ne mândrim şi pe care vrem să le citească şi generaţiile viitoare. Voi completa şi în funcţie de răspunsurile voastre.
Încep eu listuţa şi vă aştept şi pe voi:
- Micul prinţ . Antoine de Saint-Exupery
- Oscar şi tanti roz - Eric-Emmanuel Schmitt
- Aveam optsprezece ani - Ecaterina Lazăr
- ? - Paulo Coelho
- ? - Stephen King
- ? - Dan Brown
- ? - J. K. Rowling
- Scrisorar - Mihail Șișkin
- 20 de ani în Siberia - Anița Nandriș-Cudla.
- Memoriile unei gheișe - Arthur Golden
- Dragostea în vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez
- Un veac de singurătate - Gabriel Garcia Marquez
- Pe când eram o operă de artă - Eric-Emmanuel Schmitt
- Hoții de frumusețe - Pascal Bruckner
- ? - Radu Găvan
- ? - George R.R. Martin
- ? - Ernest Hemingway
- ? - Mo Yan
- ? - Adrian ALUI GHEORGHE
Să știi că m-ai pus pe gânduri... E o problemă destul de interesantă și te face să observi anumite lucruri din jurul tău cum ar fi modul în care literatura s-a schimbat pe parcursul anilor sau modul în care o apreciem.
RăspundețiȘtergereNu știu ce aș putea să îți sugerez să scrii pe lista, dar cred că generațiile următoare se vor opri asupra lui Paulo Coelho, Stephen King, Dan Brown sau J. K. Rowling.
Cred că și multe filme vor rămâne generațiilor următoare, sunt foarte multe filme frumoase care excelează prin actori, decor, poveste, dar și mesajul trasmis. :)
Foarte frumoasă postarea, dar și ideea!
Da, bine zici. Mă gândesc să fac o rubrică și pentru filme. Am trecut autorii propuși de tine pe listă. :)
ȘtergereGenială idee! Eu cred că majoritatea cărților publicate azi nu vor supraviețui. Se scriu multe cărți comerciale, menite să impresioneze sau să șocheze cititorii de acum, și nu cred că ele vor avea același impact peste ani, odată ce nevoile publicului se vor schimba. Dar cele mai bune vor reuși cumva să își facă loc pe piață în continuare și să facă față trecerii timpului. :)
RăspundețiȘtergereNu îmi vin multe cărți contemporane în minte acum, mi-ar plăcea ca urmașii mei să le citească pe următoarele, deși nu știu care sunt șansele lor de supraviețuire:
-Mihail Șișkin: Scrisorar
-Anița Nandriș- Cudla: 20 de ani în Siberia
-Arthur Golden: Memoriile unei gheișe
Pe următorii scriitori nu i-am citit, dar aș vrea să-i încerc la un moment dat și intuiesc că sunt vrednici de acest top: Harper Lee, Khaled Hosseini, Herta Muller.
Oh, Garcia Marquez se mai consideră contemporan? Cărțile lui cu siguranță vor supraviețui!
De Scrisorar cred că am mai auzit tot de la tine. 20 de ani în Siberia sună bine, mă refer la scriere nu la un posibil timp pe care să-l petrec acolo. :) Memoriile unei gheișe le-am citit și eu, e o sugestie bună. Din autorii despre care ziceai că vrei să îi citești, am citit de Harper Lee o parte din să ucizi o pasare cantatoare, să știi că e o lectură bună, plănuiesc să o reiau vara aceasta. Și, da, Marquez va rămâne sigur în istorie, a fost oricum până nu demult considerat un clasic în viață prin scrierile sale. Dumnezeu să-l odihnească! A creat multă bucurie prin romanele lui. :D
ȘtergereSunt sigură că ți-ar plăcea 20 de ani în Siberia. Am observat din lecturile tale că îți plac cărțile legate de Holocaust, aici e vorba de Gulagul rusesc și de suferințele românilor noștri. Voiam să-ți atrag atenția că numele scriitoarei e Anița Nandriș-Cudla.
ȘtergereÎți recomand și Un veac de singurătate de la Marquez, e o lectură în care intri cu greu, dar apoi te ține ca într-o vrajă.
Am corectat numele autoare, mulțumesc că mi-ai atras atenția. Chiar am să caut cartea în cauză la bibliotecă.
ȘtergereSubscriu pentru: 1, 2 și 11. Aș mai adăuga: Un veac de singurătate de Marquez, Pe când eram o operă de artă de Eric-Emmanuel Schmit (cam tot ce e scris de Schmitt), Hoții de frumusețe de Pascal Bruckner.
RăspundețiȘtergereNu cred că Coelho va trece testul timpului, deși e destul de popular acum. Stephen King - hm, nu mă pot da cu părerea (nu am citit). J.K. Rowling - da!
Am trecut și cărțile de care ai zis. Chiar sper ca Schmitt să reziste testului timpului. E un autor grozav, printre favoriții mei.
ȘtergereGabriel Garcia Marquez sunt sigură că o să rămână pentru mult timp de acum încolo, mi se pare mult prea expresiv pentru a fi uitat de câteva decenii. Eu aş mai adăuga la listă şi autori români, precum Radu Găvan , care sunt sigură că o să fie citit de câţi mai mulţi.
RăspundețiȘtergereCred că şi revistele manga o să rămână, mai ales cele după animeuri cunoscute, ca Naruto, Bleach etc etc.
Şi George Martin cred că o să mai fie citit peste 50 de ani :)
I-am trecut și pe cei menționați de tine.
ȘtergereInteresantă provocarea! Parabola celui care alergase pe o sanie trasă de câini, alergând, intens, înspre Polul Nord cu gândul da a ajunge mai repede şi a-şi instala drapelul de prim cuceritor, este cât se poate de elocventă în a demonstra că şi în căutarea unui clasament, ca cel iniţializat de „La Stampa” sau „Die Zeit” ori „The Times”, cei peste zece mii de cititori se prea poate să se fi înşelat punând în fruntea unui clasament al valorilor pe cei zece magnifici: Shakespeare, Goethe, Cervantes, Dante, Kafka, Thomas Mann, Moliere, Joyce, Dickens... lipsind din acest clasament, la prima vedere, alţi magnifici ca: Homer, Tolstoi, Dostoievski, Herman Hesse, Oscar Wilde, Camus, V. Hugo, E.A. Poe, Rimbaud, Gabriel Garcia Marquez şi mulţi alţii. Dacă vom face şi noi o asemenea greşeală, ne-am trezi ca acel navigator gonind către Polul Nord şi constatând la ivirea zorilor, dimineaţa, după ce-şi analiză busola şi studie hărţile, că se afla tot mai la sud de locul de unde plecase. Gonind cu sania pe o banchiză imensă de gheaţă, curenţii oceanului „mânase” toată noaptea, banchiza, tot mai către Sud. Aşadar, să continuăm enumerarea începută (într-o ordine cu totul întâmplătoare), cu cei care mi-au încântat tinereţile şi ne-au dat parabole pentru tot restul vieţii: Cehov, Dostoievski, Gogol, P.Istrati, M.Eliade, Hemingway, Dickens, Mo Yan, Adrian Alui Gheorghe... și uite așa aș putea continua lista, până la „O mie și una de nopți”.
RăspundețiȘtergereI-am trecut si pe cei mai contemporani dintre scriitorii propusi de dumneavoastra. :)
Ștergere