În umbra pașilor tăi - Vitali Cipileaga


Am tot auzit în ultima vreme de noua apariție editorială ce face furori în ultima vreme. Ei bine, deși nu sunt eu în general în trend cu literatura nou-apărută, pentru că prefer să se așeze pe rafturi și să treacă valul,  În umbra pașilor tăi a venit la mine taman din Basarabia, un cadou de 8 martie, așa l-am perceput.
M-am bucurat de el, de cadou, de carte și am citit-o cu plăcere în momentele în care prindeam puțin timp liber între job și facultate. Trebuie să recunosc că e o lectură ușurică și relaxantă, nu excelează ca stil și limbaj, dar ideea romanului este captivantă.

Despre carte

Theodor Onciu are douăzeci și șapte de ani, are o cafenea pe strada Paris din București și este un  tip foarte căutat de fete. Nimic neobișnuit la el, înafara faptului că Theo și-a pierdut iubita într-un accident de mașină și de atunci se străduiește să ia viața ca atare, fără Paula.

"În momentele lui de slăbiciune își plângea soarta între două pahare de vin și așa se convinse că de la un bărbat  respectabil până la un depravat nu e decât o emoție ucigătoare."


Fără prea multe artificii, Theo se ocupă sârguincios de Pariso, cafeneaua pe care o conduce, până într-o zi când acolo o întâlnește pe Laura, oare o nouă mare iubire?
Frământările lui nu se încheie aici, pe lângă misterioasa Laura pe care o primește în casa lui, Theo mai primește ocazional o serie de scrisori anonime ce îl îndeamnă să se bucure de viață. 

Misterul este adâncit și de purtarea bizară a Marei, mama Paulei, care pare a ști ceva despre proveniența scrisorilor, dar refuză să dezvăluie.
Adevărul este că Thoedor are un înger păzitor în pieptul căruia bate inima Paulei. Acest înger, este Carla, o fetișcană plină plină de rețineri, care speră să îi poată dezvălui bărbatului totul, într-o bună zi.
Acum provocarea lui Theodor este să dezlege misterul acestei fete și să afle care este legătura dintre ea, Laura, Mara și marea lui iubire angelică, Paula. Însă o și mai mare provocare a lui este să învețe să uite de trecut și să trăiască prezentul așa cum este, cu fericirea lui.

"Zâmbi larg, sincer și o recunoscu imediat - Paula era toată numai dragoste."

Să vă spun părerea mea

În umbra pașilor tăi pornește de la o idee greu de îndurat, pierderea, lucru care face romanul unul special. Am mai citit acum ceva vreme, dar în fomart PDF, De vorbă cu Emma, carte tot de-a lui Vitali Cipileaga. Pe aceea n-am reușit să o termin, m-am luat cu alte cele,  dar știu că mi-a plăcut ideea de asociere între imagini și text.
Cât despre În umbra pașilor tăi,  stilul este simplu, pe alocuri cu ușoare tente de dramatism, fără artificii și exagerări. Literar vorbind, cartea nu e cea mai cea, dar poate deveni un companion pentru un cititor care  vrea să citească o carte simplă și plăcută. 
Vitali Cipileaga a încercat să scrie o carte pentru ambele tipuri de public: românesc și basarabean,. Textul este unul curat în general, dar am sesizat pe alocuri câteva diferențe de limbaj. Le-am găsit simpatice, chiar dacă sunt ardeleancă și modul în care vorbesc cei de peste Prut mi se pare diferit. Nu m-au deranjat și chiar au oferit lecturii o doză de spontaneitate.

Sper că v-am convins să aruncați un ochi peste acest roman în timpul liber, iar dacă nu, vă sfătuiesc ca măcar să ascultați varianta audio a câtorva capitole, găsiți aici înregistrările.
Cartea a fost publicată de editura Bestseller, sunt plăcut surprinsă că editura a reușit prin câteva dintre cărțile lor să pătrundă și să revigoreze puțin și piața de carte românească.  

Ați citit cartea aceasta?
Voi ce mai citiți? 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)