Dansul privighetorii de primăvară - Kyung - sook Shin
Dansul privighetorii de primăvară - un titlu lung pentru un roman interesant - e o carte cu iz oriental și multă candoare.
Despre autor
KYUNG-SOOK SHIN este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane și autoarea coreeană cu cel mai mare succes internațional, supranumită în Occident „prima doamnă a literaturii coreene“.
Rapiditatea cu care s-au impus romanele și volumele sale de povestiri i-a făcut pe criticii literari să vorbească despre „sindromul Kyung-sook Shin“. S-a născut în 1963 la Jeong-eup, în provincia Jeolla, și a absolvit cursurile Institutului de Arte din Seul.
Face parte din „generația 368“ (sampallyuk sedae), a celor care, născuți în anii ’60, au urmat studiile universitare în anii ’80, perioadă tulbure în istoria Coreei, dominată de proteste sociale. A debutat în 1985 cu volumul de proză scurtă Povești de iarnă, pentru care a primit Premiul Munye Joongang, acordat scriitorilor debutanți. Cărțile care au urmat – Aici era cândva o orgă (1992), Tristețe profundă (1994), Camera singurătății (1995), Mâncătorii de cartofi (1997), Câmpurile de căpșune (2000), Violet (2001), Dangătul clopotelor (2003), Dansul privighetorii de primăvară (2007; Humanitas Fiction, 2017), Ai grijă de mama (2009), Voi fi acolo (2010; Humanitas Fiction, 2015), Femei neștiute (2011), Povești pentru fiica mea (2013) – i-au adus recunoașterea în întreaga lume, romanul Ai grijă de mama (2009) fiind tradus în peste patruzeci de țări.
Este, de asemenea, și autoarea a două lucrări de nonficțiune. De-a lungul timpului, Kyung-sook Shin fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Hanguk Ilbo (1993), Premiul Hyundae pentru literatură (1995), Premiul Manhae pentru literatură (1996), Premiul pentru literatura secolului XXI (2000), Premiul Yi Sang (2001), Prix de l’Inaperçu ( 2009), Premiul „Cel mai bun roman străin al secolului XXI în China“ (2011), Man Asian Literary Prize (2011), Premiul Hoam pentru literatură (2013).
Despre carte
Yi Jin este curtezană în palatul Regatului Joseon, ajunge acolo prin niște împrejurări mai puțin fericite, dar reușește să devină cea mai îndrăgită dansatoare.
Încă de la vârsta de cinci ani devine companionul preferat al reginei. Yi Jin învață să danseze, să brodeze și studiază limba franceză cu ajutorul părintelui Blanc, venit din Franța.
Curtezana crește într-o perioadă cu numeroase tensiuni politice, la un momentdat ajunge să fie remarcată de Victor, un consul francez, în timpul unui dans.
Pentru că acesta este extrem de fermecat de dansul fetei și uită să-i aplaude reprezentația, regina o pedepsește pe Yi Jin și îi cere să-i îndeplinească oaspetelui o dorință. Astfel, curtezana și Victor ajung să se îndrăgostească, iar Yi Jin va fi prima femeie din Regatul Joseon - cunoscut azi sub numele de Coreea - care ajunge în Europa.
sursa: pinterest
Viața unei femei coreene este destul de plină de opreliști, dar odată ce intră în slujba reginei, aceasta devine curtezană și i se restricționează accesul la lumea de afară.
Dansul privighetorii de primăvară nu este doar o incursiune în lumea interioară a palatului, în viața celor de la curte, ci ilustrează foarte bine și diferențele dintre occidentali și orientali, prin modul în care gândesc și acționează unii și alții.
"Când dansa, Jin părea din altă lume. Era ușoară ca văzduhul, moale ca mătasea și delicată ca un fir de iarbă. Luna le desena umbrele prelungi în încăpere. Doamna Seo nu se putea sătura să privească silueta lui Jin spijinită de-a lui Yeon și din nou regretă amarnic că o trimisese la palat."
Văzută ca un rival pentru regină, din cauza frumuseții sale, Yi Jin este eliberată din slujba regelui și i se îngăduie să plece în Franța alături de logodnicul ei.
Țările celor doi îndrăgostiți - Franța și Coreea - sunt puse față în față în acest roman splendid de atmosferă. Ne sunt ilustrate și momente istorice în care se leagă relațiile celor două state: acceptarea creștinismului de către coreeni dar și înființarea orfelinatelor sau a spitalelor pe sistem occidental.
Mi-a plăcut cartea și am petrecut momente extrem de faine în compania curtezanie Yi Jin și a francezului îndrăgostit de ea. Am aflat câteva detalii interesante despre Coreea și am citit descrieri extrem de frumoase ale activităților de la curte.
Vă recomand romanul apărut în Raftul Denisei.
Voi ce citiți?
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)