Ziua femeii - Scriitoarea



La mulți ani fericiți și împliniți, dragele mele prietene, amatoare de literatură! (Desigur, același mesaj le este adresat și domnilor cititori). Mesajul este cu o zi în avans. :)

Cu ocazia Zilei Femeii, care în România este adesea asociată cu Ziua Mamei, mi-am propus să ne reamintim împreună despre câteva dintre cele mai iubite scriitoare contemporane (și nu numai).

Scritoare sub pseudonim

Lumea literară este astăzi accesibilă oricărei persoane cu înclinație în această privință. În trecut, multe scriitoare publicau sub pseudonim masculin, pentru a-și face loc în lumea literară, monopolizată de bărbați - de scriitori. Probabil că eroinele create de ei aveau mai multă credibilitate decât cele create de scriitoare, de vreme ce conservatorismul era în floare în acea perioadă.

Printre numele pe care le pot enumera aici sunt: Charlotte Bronte care și-a luat ca pseudonim literar masculin  Bell Currer, sora sa Emily scria sub numle Ellis Bell, Mary Ann Evans care a scris sub numele de George Eliot, ori Nelle Harper Lee, care a ales să publice sub o formă prescurtată a numelui său, Harper Lee, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

În zilele noastre, pentru marketing - probabil -  romancierei britanice i s-a cerut să scrie sub pseudonimul J. K. Rolling. Numele ei real este Joanne Rolling, alegerea pseudonimului este justificată de faptul că operele sale au ca grup țintă băieți între 10 și 15 ani, 

Poate că seria Harry Potter ar fi avut același impact asupra cititorilor, cu sau fără pseudonimul literar. 

Oricum ar fi, operele acestor romanciere ne-au bucurat orele petrecute cu nasul în cărți și au reușit de asemenea să creeze personaje feminine puternice, cu o coloană vertebrală solidă. Eroine precum Jane Eyre din romanul omonim, Scout (Să ucizi o pasăre cântătoare) sau Hermione Granger, care este personaj secundar în seria Harry Potter.

Hermione e fata înțeleaptă, cu nasul mereu în cărți, care stă în preajma lui Harry și a lui Ron. Ei sunt trio literar inegalabil, din copilărie până la maturitate. 


Romanciere care au făcut senzație


Una dintre cele mai citite cărți, ecranizată și pentru HBO, aparține scriitoarei Margaret Atwood, este vorba despre Povestea slujitoarei. Autoarea crează o lume distopică guvernată de valori ultra-conservatoare. În această lume guvernată de bărbați, câteva femei sunt folosite drept incubatoare vii pentru a da naștere copiilor din familiile bine plasate în societate.

Elif Shafak, scriitoarea de origine turcă, își plasează eroinele într-o lume a contrastelor, a culorii, lume în care femeia nu are drepturi -  și cu toate acestea duce o viață tumultoasă - cu bune și cu rele. 

Menționez aici Bastarda Istanbulului, o carte preponderent cu personaje femei care luptă constant să-și depășească simpla lor condiție impusă de societate. 

Shafak reușește să creeze personaje puternice în majoritatea romanelor sale, în Cele 40 de legi ale iubirii întâlnim femei, în special, puse în ipostaze obișnuite, dar și în unele absurde. Țin minte, de exemplu, femeia care s-a plantat în grădină și s-a hotărât să se transforme în copac. Nu am menționat aspectul acesta în recenzia de acum doi ani, vă las să-l descoperiți.

Tot în categoria cărților cu acțiune plasată în lumea orientală intră și Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee. Și aici avem parte de un personaj feminin extraordinar, extrem de puternic și hotărât. 

"Dar eu eram convinsă că libertatea era un câștig și că prezentul, în ciuda singurătății, se arăta mai bun decât trecutul în care suferisem adesea." - Cel care mă așteaptă - Parinoush Saniee

Schimbăm puțin locația poveștii și ne mutăm în Europa, Anglia, locul în care Jojo Moyes o plasează pe Louisa Clark. Tânăra are o poveste de dragoste interesantă cu șarmantul  Will Traynor, un tip arătos și bogat, imobilizat într-un scaun cu rotile.

„Să intri atât de puternic în viața altcuiva te obligă să regândești cine ești.”- Înainte să te cunosc - Jojo Moyes, bestseller New York Times

 Isabel Allende este una dintre romancierele mele preferate. Am citit destul de multe dintre scrierile sale, așa că nu mă pot gândi la un singur personaj feminin (sau nu) pe care să-l menționez. Vă las pe voi să le descoperiți. :)

Memorii și jurnale scrise de femei




Anaïs Nin este o femeie îndrăgostită. Eu iubesc, iubesc, iubesc unul dintre citatele mele favorite din toate timpurile - extras din Henry și June. Din jurnalul dragostei. Ea nu-și iubește doar soțul, îl iubește și pe Henry Miller. Când este o iubire de condamnat? Nu știu să vă zic, dar memoriile ei merită citite.

Anița Nandriș-Cudla, românca deportată în Siberia alături de cei trei fii ai ei își istorisește problemele problemele prin care trece zi de zi pentru asigurarea existenței. Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia este o carte document despre viața româilor deportați. 

Malala Yousafzai este o tânără deja celebră prin rândul militanților pentru pace și accesul egal la educație al copiilor și tinerilor. Eu sunt Malala e jurnalul ei, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace în 2014.

Mineko Iwasaki este cea care l-a inspirat pe Arhur Golden să scrie Memoriile unei gheișe, doar că varianta lui este romanțată față de cea a gheișei Mineko Iwasaki. Așa că a scris și ea Adevărata viață de gheișă ca să putem și noi intra cu adevărat în tabieturile și viața acestor artiste.


Puteți citi mai multe recenzii ale cărților de memorii sau jurnalele pe care le-am lecturat eu aici

De asemenea, mai sunt multe autoare pe care le-am citit și nu le-am menționat în acest articol, fiecare scriitoare are meritul său și locul ei în lumea cărților alături de autorii bărbați care au făcut, de asemenea, o treabă excelentă. 

La mulți ani scriitoarelor și vouă cititoarelor! Dar și celor dragi ai voștri! 
Voi ce mai citiți? 

Comentarii

  1. La multi ani! Ai un blog foarte frumos ceea ce corespunde frumusetii tale interioare. Totusi cred ca ar trebui sa aduci mai multa literatura spirituala caci toti scriu folosindu-se de materialul lui Dumnezeu desi putini isi mai amintesc de El...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru urare și pentru feedback! Am să încerc să mai diversific puțin :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)