Sporeste-l,Doamne!

Ce mult imi plac povestile pe care mi le tot spun bunicii cand merg in vizita in vacante...Le-as asculta ore in sir, de la povestile hazlii, cu talc si cele triste....pur si simplu le iubesc, si ca sa nu arunc aceste "comori" in uitare, m-am gandit sa va impartasesc cateva.
Povestea aceasta incepe asa, pe vremuri cand lumea muncea cu ziua pentru niste bucate, ca bani nu prea erau, un tzigan si-a facut si el de lucru pe la casa unor gospodari. La sfarsitul zilei, dupa ce si-a terminat treaba, gospodina i-a dat tiganului un litru de lapte si i-a zis asa:
'-Du-te acasa, pune laptele la fiert si roaga-te la Dumnezau sa ni-l sporeasca!'
Cum probabil ca bietul omul nu a mai avut de-a face cu "bunatate" de lapte sau nu a inteles ce a vrut gospodina sa ii zica prin "sporirea laptelui", a ascultat intocmai sfaturile femeii si l-a pus intr-o oala, pe foc. Dupa cum stiti si voi cum se "umfla" laptele cand fierbe, trebuie sa fii foarte atent ca altefl da pe dinafara...
Insa eroului nostru, ii crestea inima de bucurie cand vedea laptele cum se ridica, de mult ce era, in loc sa ia masuri, ca sa nu ii curga pe foc el se ruga:
' -Sporeste-l, Doamne.Sporeste-l!...' Pana cand a curs tot pe soba... asa a ramas tiganul flamand, cu laptele "sporit" si cu "buza umflata".
Intrebarea care ma framanta e; oare tiganul a inteles in cele din urma pentru ce a vrut gospodina ca el sa se roage?!
Ei da, probabil ca nu mai conteaza...precis acesti oameni sunt acum doar "oale si ulcele", dar nu merita sa "aruncam" aceste povesti de viata in uitare, prin intamplari ca acestea ramai "nemuritor" in amintirea oamenilor.

Comentarii

  1. Si mie imi spunea bunica mai ales cand eram mica de obicei inainte de culcare ;))
    Mda interseanta povestirea :D:P

    RăspundețiȘtergere
  2. cine zicea ca pe vremea bunicilor oamenii nu faceau nazbatii? chiar daca uneori persoanele in varsta par sa se fi nascut batrani, au fost si ei tineri si precis au facut multe :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)