și copiii citesc, să știți


Am fost azi pe la bibliotecă...știți cum sunt eu, îmi ia mult timp să găsesc ceea ce am nevoie, sau ceva ce să-mi placă. Cel mai tare mă enervează la biblioteca din Oradea faptul că avem o grămadă de cărți în limba maghiară. Acestea sunt amestecate cu cele în română și nu de puține ori căutam o carte...în română era împrumutată, dar o găseam în ungurește. Îmi venea să îi trag de ciuf. De câte ori am fost la bibliotecă, și am fost de multe, n-am văzut să fie cineva interesat de cărțile în limba maghiară, dar ele sunt acolo și își așteaptă cititorii...cititori absenți.
Tumblr_m1xd3xzey31rsm53yo1_500_large  În fine, eu acasă am venit  cu patru cărți. Trei luate de la secția de împrumut adulți și una de la copii, în română, desigur. Am mers  cu o listă făcută de acasă, documentată cu ce am nevoie pentru admiterea la facultate, piese de teatru. Ce am făcut, ce n-am făcut...am rătăcit lista pe undeva și m-am trezit în bibliotecă căzută ca din lună. A trebuit să ies din secția de împrumut adulți și să intru la secția de internet să îmi fac altă listă.
În fine, am regăsit cărțile de pe listă...la raft am găsit doar două, pe care le-am luat acasă. Teatru de Goldoni și de Pirandello, a treia de la adulți e scrisă de Nabokov, cel care a scris și romanul foarte controversat Lolita, roman pe care îl căutam de fapt, dar era disponibil în ungurește... :|
 Am luat în schimb Vrăjitorul, am citit descrierea de pe copertă și pare destul de asemănător cu celălalt roman, doar că există diferențe semnificative între cele două personaje feminine minore (la vârstă me refer).
 Mai puteam să iau o carte așa că am am rugat-o pe bibliotecară să îmi spună dacă au Hobbitul, am fost îndrumată spre secția de copii,  acolo ar trebui să-l găsesc.
 6783073065_48e317492f_z_large
M-am dus deci cu o oarecare rușine, eu mai mare printre o grămadă de țânci, la început nu mă stresam, îmi imaginam că va fi gol. Dar m-am înșelat, după câteva minute de stat acolo printre rafturi au început să vină copiii. Au lansat cei de la secția pentru copii un concurs în care cei mici se întrec în lectură. Ba chiar sunt ascultați de bibliotecară din ce au citit. Niște fetițe au rămas să ajute pe secția cu pricina, bibliotecara s-a retras undeva în spate să mănânce. Mi-a fost rușine să o deranjez, așa că am mai rămas să mă uit printre rafturi. Au titluri atrăgătoare...văzând că stau de mult timp și că sunt nehotărâtă, una din fetițe a venit la mine și s-a oferit să mă ajute. Am spus că dacă vrea poate să caute Hobbitul, pe care nu-l găseam nici cum. Asta pentru că nu era...atunci fetița a început să-mi recomande alte cărți, pe care, desigur, le  citise. M-am mirat. Eu mă laud că citesc și mă bucur să aflu că o fetiță de maxim doisprezece ani citise deja cam tot ce era pe acolo interesant. Așa că am zis că iau ce îmi recomandă ea, mai mult din politețe, dar trebuie să recunosc că romanul Carcera de Catherine Fisher pare foarte interesant. Face parte din lecturile nou-apărute pentru adolescenți. S-a bucurat fetița că a reușit să recomande o carte, mai ales că sunt mai mare decât ea.
Cât am stat printre rafturi m-am mirat să aud cât de minuțios detaliau acei copii detaliile cărții citite doamnei bibliotecare. Ba chiar, una din fete s-a hotărât să-l chestioneze ea însăși pe unul dintre copii, ca să fie sigură că nu trișează în concurs.
Copiii sunt cei mai simpatici când sunt hotărâți să facă ceva, se dedică trup și suflet când sunt motivați. Avem de învățat de la ei, nu glumă.
 Ca și cărți noi în biblioteca personală, pot să mă laud că mi-am luat, de miercurea trecută, Ben Hur de Lew Wallace.
 Voi ce ați mai citiți, cumpărați, împrumutați? Ce-ați mai citit? :D
***********
Aaa, şi vă rog, dacă doriţi, puteţi, vreţi, să lăsaţi comentarii aici la Motivele mele pentru lectură, postare cu care sunt înscrisă în concursul libris. Orice părere e bine venită, ba mai mult, cei care lasă comentarii pot să primească drept recompensă o carte în format PDF. Mulțumesc.
*************

Comentarii

  1. Multe persoane citesc, cel puțin așa văd și cred eu ! :D
    Am terminat „ Valentine ” ieri și m-am apucat de „ The x ” :D .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos!! Adevărul e că ăştia mici care vin din urmă vor face şi vor şti mult mai multe decât vom putea noi. Uneori mă surprind şi pe mine. ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi i-am surprins pe altii, la randul nostru...am imbatranit deja :))

      Ștergere
    2. Şi eu mă simt deja bătrână. Mai ales când îi văd pe cei din clasele primare cu telefoane mai moderne decât al meu şi câtă dexteritate au cu tehnologia, deja mă simt învechită rău. =))

      Apropo, e foarte frumos noul banner. Observ că le tot schimbi în ultima vreme, dar eu zic să-l laşi pe acesta. ;)

      Ștergere
    3. Il las pana ma apuca iar bibilicile mele de schimbat :))

      Ștergere
  3. Acum citesc o carte despre Inchizitie vazuta din punct de vedere religios scrisa de Michael Baigent e Richard Leigh. mai mult decat interesata, socanta si ... amuzanta uneori. stiu ca suna ciudat :) si mai citesc online niste legende scotiene. cand ma satur de religie, sar la zane. elfi si spiridusi :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Acuma'..eu n-am nimmic cu maghiarii..da'..să pună şi ăia de la bibleotecă o secţie numai cu cărţi în ungureşte,zău aşa!Şi la noi,în bibleoteca noastră,tot aşa sunt amestecate.Pgfnfn,mă enervează chestiile astea la culme!

    Revenind la subiect,e atât de drăguţ(şi pe mine mă impresionează foarte tare) când vezi copii citind,mai ales că,după cum ştim cu toţii,cititul nu mai e aplicat de foarte mulţi adolescenţi şi copii în zilele noastre.Nu cititul cărţilor,ci doar cititul paginilor de facebook,twitter şi forsquare.E impresionant să vezi că nişte copii detaliază aşa de bine conţinutul unor cărţi,şi că au un vocabular foarte bogat.Încă mai sperăm că generaţia noastră se va trezi la realitate.Poate într-o bună zi va reveni totul la normal!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zici Raisa! :) Si la faza cu cartile in maghiara amestecate cu cele in romana...alte minoritati, precum germanii, nu au cartile amestecate cu ale noastre, ei au rafturi speciale. La fel e si cu cartile in limba engleza, exista sectiune speciala.
      Cat despre copii aceia, m-am amuzat. :D

      Ștergere
  5. Mai am câteva pagini și termin Caietele lui don Rigoberto de Mario Vargas Llosa. Abia aștept să citesc despre ea. Mi-a fost dăruită de fiica mea (deci copiii citesc) care de ceva vreme este providerul meu de cărți.
    Mă pregătesc să savurez "Vând kilometri", poate ai auzit despre cartea care circulă printre bloggeri încercând să parcurgă o distanță cât mai mare. Mi-a fost expediată vineri. Toată lumea spune că este fascinantă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am auzit de "Vand kilometri", dar pare o initiativa grozava cu cartile care circula.

      Ștergere
    2. Te voi anunța când va veni rândul meu să o trimit mai departe. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)