Cartea șoaptelor - Varujan Vosganian
Cartea șoaptelor este un roman scris de Varujan Vosganian - scriitor, om politic și economist român de origine armeană.
Cu un aer pitoresc remarcabil, cartea, prezintă o împachetare de povești despre viața armenilor pe lângă care a crescut autorul, el însuși un român de orgine armeană.
"Eu sunt mai ales ceea ce n-am putut împlini. Cea mai adevărată dintre viețile pe care le port, ca un mănunchi de șerpi înnodat la un capăt, e viața netrăită. Sunt un om care pe acest pământ am trăit nespus. Și care tot pe atât n-am tărit."Ni se spune chiar din primul capitol.
"Părinții mei sunt vii. Înseamnă că eu nu sunt, încă, născut pe de-a-ntregul. Ei mă rotunjesc câte puțin la umerii mei colțuroși."Pe parcursul celor aproape 500 de pagini lecturăm povești reale trăite de autor în copilărie, sau auzite de el de la bătrânii săi. Povești pe care, la fel cum le-a auzit, se simte dator să le transmită mai departe, să le consemneze în paginile cărții.
De la Genocidul Armean și până la copilăria umbrită de repercursiunile acestui eveniment tragic ce a avut loc în Turcia cu 100 de ani în urmă, Vosganian marchează în carte câteva fapte de-a dreptul răscolitoare.
"Armenii, în acei ani, țineau morțiș să se fotografieze. Era felul lor de a rămâne împreună, căci, scurtă vreme după aceaa, familiile s-au împuținat și s-au risipit."
Povestea Orbului Minas, pe care autorul o consemnează în unul dintre primele capitole, mi-a rămas în minte.
Minas era orbul ce cunoaștea drumul de la casa lui până la biserică, citea cărți fără ca măcar să vadă literele și avea în memorie pasaje întregi din Evanghelie pe care le recita la biserică dând impresia că citește. De asemenea, tot Minas îi îndruma pe localnici spre casă cu felinarul în mână, în nopțile fără lună.
Ca povestea orbului Minas mai sunt altele o grămadă consemnate în carte.
Detalii despre autor
Varujan Vosganian |
***
Puteți comanda Cartea șoaptelor pe libăria online Libris. Tot la ei aveți cărți în limba engleză și transport gratuit prin curier la orice comandă.
Apropo, în data de 24 aprilie s-au comemorat 100 de ani de la tragicul eveniment numit Genocidul Armean sau Genocidul uitat, pe care și astăzi Turcia refuză să-l recunoască. Și asta nu neapărat din mândrie, cât din cauza fricii că va avea de plătit daune urmașilor celor care au avut de suferit de pe urma genocidului.
Papa Francisc a spus referitor la Genocidul Armean că: „A ascunde sau a nega răul este la fel precum a permite unei răni să sângereze în continuare, fără a o bandaja”.
Și a ținut să sublineze faptul că ce a început în Turcia pe 24 aprilie 1914 a fost genocid.
Voi ce mai citiți? Cum merg treburile? Școala? Serviciul? :)
fain...doar ca nu este genul de carte pe care as cumpara o
RăspundețiȘtergereInteresanta carte! Multumesc pentru recomandare.
RăspundețiȘtergerewww.ryoko-rpg.in