O să vină și primăvara, Bandini - John Fante
O să vină și primăvara, Bandini, o carte emoționantă ce prezintă drama unei familii de imigranți italieni din Colorado. Soții Bandini și cei trei fii: Arturo, Federico și August.
Despre carte și autor
Titul original, Wait until spring, Bandini.
An publicare: 1938.
Fante este un scriitor și scenarist american de origine italiană. Este foarte cunoscut datorită romanului său Întreabă praful, titlu original Ask the dust.
Majoritatea romanelor sale sunt o parte autobiografice.
La fel ca Arturo, și Fante s-a născut într-o familie de imigranți italieni și a făcut primii ani de studiu la o școală catolică.
Recenzie carte și personaje
"Se apropie spulberând zăpada afânată sub pași. Era un bărbat scârbit de viață. Îl chema Svevo Bandini și locuia la câteva sute de metri în josul străzii. Îi era frig și avea pantofii găuriți. În dimineața aceea îi astupase pe dinăuntru cu bucăți de carton rupte din cutia de macaroane. Macaroanele din cutie nu erau plătite. Se gândise la asta în timp ce-și punea bucățile de carton în pantofi." - incipit
Svevo, tatăl, un italian veritabil din pătura de jos a Americii, mândru și mereu în căutarea unui loc de muncă de pe urma căruia să trăiască. Mai are patima băuturii, a jocurilor de noroc și a unei iubiri nenorocoase, extra-conjugale. Cu toate acestea, este familist convins, și încearcă să își aducă familia pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Iarna este pentru el - un biet zidar - un sezon mort din cauză că nu găsește de lucru.
Maria Bandini - casnică, pioasă și religioasă până la habotnicie. Își iubește soțul și fii, cea mai mare dramă a sa este mersul la băcănie, unde este nevoită să ia pe datorie cele necesare din lipsa banilor.
Și nu în ultimul rând, Arturo Bandini, cel mai mare dintre frați. Băiat lucid, neadaptat, ca aproape orice puști de paisprezece ani, indrăgostit de Roza.
Arturo și Svevo, captură film |
Cei trei fii învață la o școală catolică, fiecare zi pentru ei este o încercare de a rămâne la suprafață. Cel mai afectat de condițiile precare de viață, de lipsa banilor, de umilința de a fi imigrant sărac, este Arturo. El încearcă să își readucă familia la un echilibru, nu neapărat financiar, ci mai degrabă emoțional.
Una dintre încercările sale cele mai mari din iarna în care are loc ațiunea cărții este refacerea căsniciei părinților săi.
John Fante își scrie povestea prin această carte, o poveste de viață presărată de neajunsuri, o iubire platonică, dar și de stima deosebită pe care o are pentru proprii părinți.
Nu o prea arată, dar aflăm că Arturo vede în tatăl său un model masculin perfect deși este un soț infidel. Din punctul său de vedere este normal ca un bărbat sănătos să mai aibă și câte o idilă, pentru a se întoarce la soția lui.
O vede pe mama sa ca pe o femeie descurcăreață și bună gospodină, chiar dacă este adesea cufundată în rugăciuni și rozare, Maria mereu prezentă și atentă la ce se întâmplă în jur.
Cartea, deși relativ scurtă, cu puțin peste 200 de pagini, este cuprinzătoare.
Arturo mi-a amintit într-o oarecare măsură de personajul lui J.D Sallinger, Holden, din De veghe în lanul de secară. Chiar dacă este departe de a ajunge într-un spital de boli mintale, Arturo, are multe din calitățile lui Holden.
De un lucru nu sunt prea sigură însă, cărui dintre Bandini i se adresează îndemnul din titlu.
Lui Svevo, care nu-și găseste de lucru decât cu foarte mari dificultăți pe timp de iarnă, sau lui Arturo, care suferă din cauza frigului și a hainelor ponosite?
Un lucru este cert, amândoi urăsc iarna și așteaptă sezonul cald pentru a-și aduce lumea la un normal. Din păcate, sezonul cald nu își face simțită prezența prea ușor.
"Chiar în clipa în care rosti aceste cuvinte, simți ceva mic și rece pe mână. Îl văzu cum se topește, un fulg minuscul de zăpadă în formă de stea... " - final
Recomand cartea, e o lectură foarte plăcută și sunt absolut sigură că bate filmul.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)