Tronul reginei Jinga - Alberto Mussa


Tronul reginei Jinga este unul dintre romanele scrise de autorul brazilian Alberto Mussa. 


Despre carte

Cartea urmărește activitatea unei confrerii formate din foști sclavi ce au ca interes comun răul public, crimele și atrocitățile.
Acțiunea are loc în secolul al XVII lea, undeva prin Rio de Janeiro, Brazilia. Confreria este formată din sclavi fugari, adepți ai ai gândirii reginei Jinga. Conform acestei gândiri, răul este o mărime fizică a Universului, măsurabilă, finită și constantă. În numele acestei idei, comiteau crime caracterizate printr-o mare cruzime, astfel încât durerea resimțită de un grup de persoane să diminueze durerea pe care o sufereau alții. Un fel de lege a compensației.


"Privește această piatră și încearcă să o distrugi. Poate că cineva o să reușească să o prechimbe în pulbere. Dar pulberea asta va continua să îmi umple mâna. Răul este ca piatra asta și ca orice altceva; nu se pierde, nu se creează. Doar își schimbă locul."
Acțiunea cărții nu mi s-a părut prea bine conturată,  capitolele ne poartă dintr-o zonă în alta, de la un grup de personaje la altele fără să ne dăm seama.
Cert este că ritmul e alert, ca și cum ai vedea un film de acțiune cu sclavi negri care se ocupă cu crime, prepararea otrăvurilor și a altor astfel de îndeletniciri

"Nu e de ajuns să ucizi. Trebuie să provoci suferință."
 Un lucru e sigur, cred că e prima carte care propovăduiește suferința ca scop în viață, dar să nu uităm că este doar ficțiune. Autorul ne subliniază în postfață că romanul nu este istoric, nu are la bază vreo cercetare sistematică, are greșeli de reconstituire a anumitor fapte ce au servit  inspirație. 

Despre autor

Alberto Mussa s-a născut la Rio de Janeiro, unde a studiat matematica și percuția înainte de a se dedica literaturii și limbilor.
A lucrat ca profesor și a publicat un dicționar, apoi s-a dedicat literaturii, astfel că în anul 1997 apărea primul său roman Elegbara, urmat în anul 1999 de  Tronul reginei Jinga.

Traducerea în limba română a cărții a apărut la Editura Univers  anul acesta.


****

Am lipsit cam două săptămâni de aici. Sunt foarte încântată că am reușit să termin de citit cartea și să fac o grămadă de lucruri. 
Am fost plecată în Cluj pentru câteva zile de unde am adus cu mine în suflet o grămadă de amintiri plăcute și de oameni frumoși pe care-i port în gând și în rugăciune.
Mi-a fost dor de voi și vă salut pe toți!
Ce mai faceți?
Ce mai citiți bun și benefic?

Comentarii