Ce cărți (re)citim vara aceasta?
E vara aproape de final, începutul ultimei luni calendaristice de vara și totuși, căldură vom mai avea cel puțin până la mijloc de septembrie.
Acum este perioada aceea în care timpul trece alene pe lângă noi, ne lasă înăbușiți de căldură și mereu cu gândul la răcoare, călătorii, libertate, ceva rece și odihnă.
Vara e momentul anului în care ne mai permitem mici scăpări, aventuri, iubiri, copilării, indiferent de vârsta la care am ajuns. Vara se termină mereu cu amintiri plăcute (summer always ends with good memories).
Pentru zilele toride de vară am întocmit o mică listă de lecturi - ale căror recenzii le puteți citi pe blog:
Să ucizi o pasăre cântătoare și Du-te și pune un străjer sunt două cărți publicate de autoarea americană Harper Lee. Acțiunea lor are loc într-o comunitate din Albama, Statele Unite, perioada anilor 1930-1960.
Cărțile propun teme precum rasismul, inechitățile sociale, condiția umană, drepturile omului, diferențele de gen, copilăria și maturizarea într-un peisaj pitoresc (tipic american) cu veri toride și copii albi și negri ce aleargă desculți prin soare.
Rămânem în perioade aproximativ asemănătoare și pe același continent cu romanul Culoarea purpurie de Alice Walker.
Cartea abundă de personaje, toate au o legătură de rudenie, într-un fel sau altul, cu Celie Johnson o femeie de culoare. Măritată cu forța de cel pe care îl considera tatăl ei și despărțită de sora mai mică și de proprii copii, Celie este nevoită să ia viața ca a tare în casa "domnului", cum îl numește ea pe Albert, soțul ei.
Viața personajului feminin nu e prea frumoasă, este de-a dreptul grea, dar suntem întâmpinați cu câmpuri de flori purpurii ce se vor admirate.
O altă carte la care m-am gândit că se potrivește în lista mea este Călătorii cu Charley, John Steinbeck ne invită cu el și pudelul său într-o călătorie prin Statele Unite ale Americii.
Miles este chinuit de acomodarea la Culver Creek, descoperă campusul școlar și oamenii care trăiesc acolo, de la elevi și până la profesori. Se alătură unui anturaj destul de dubios, în care șef este o fată extrem de impulsivă, Alaska Young, îi cunoaștem pe acești adolescenți în romanul YA Căutând-o pe Alaska de John Green.
Memoriile unei gheișe ne scoate un pic din America și ne duce în casele de ceai japoneze, alături de Sayuri și de alte maestre ale companiei în servirea ceaiului din înalta societate.
Am pomenit doar de cărți scrise de americani până acum? Nicio problemă, trecem la români. Eliade scrie în Nuntă în cer despre dragoste și fazele sale. Cunoaștere, extaz, acomodare, distanțare...
Acțiunea cărții are loc în Bucureștiul interbelic, societatea fiind caracterizată ca lipistă de moravuri.
Despre Teodoreanu ce ziceți? Vă place? Din cartea Lorelei mi-a rămas și acum în minte replica în care fata - poreclită Luli boy- spune că așteaptă cocorii. Descrierile sunt extrem de frumoase.
"Cu toată vitalitatea ei copilărească, puțintel băiețească în anii dintâi, apoi treptat feminizată, Luli era o "tăcere". Sufletul ei era un parfum ascuns: poate tocmai de asta parfum."
Cam acestea sunt recomadările mele estivale. Voi ce mai citiți?
Eu recitesc Viața secretă a albinelor, vreau să republic recenzia și să caut alte semnificații față de cele pe care le-am găsit acum câțiva ani, când am citit cartea pentru prima dată. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)