"Phantom pains" în tramvai

 Spectacolul acesta a fost jucat și în Festivalul de Teatru Scurt, dar atunci n-am reușit să-l văd.L-am văzut abia azi.
Rezumat
sursa foto:crisana.ro 



"Există pe lumea asta un depou de tramvaie, se numeşte depoul de” Nord”. În fiecare zi aici se strecoară tramvaie „ tatuate” pe bord. Încet fac un cerc şi încremenesc înaintea ieşirii. Vatmanul deschide pe jumătate uşa din fată, iese din tramvai şi intră, pe fugă, cîteva secunde la dispecerat. Dupa care el îşi ocupă iar locul său şi tramvaiul merge mai departe. Pe ruta sa, pe calea sa, pe şinele sale. Apare apoi un alt tramvai şi totul se repetă ... etc... etc... Cu alte cuvinte, rutina.
Acest depou îşi are propriul cimitir. Acolo sunt duse vagoanele „moarte”, de la care se scot unele piese, mai bune sau mai rele. Ca şi organele pentru transplanturi." (fragment din Phantom Pains-Vasili Sigariov)


 Phantom Pains,piesa tristă, dar frumoasă, scrisă de dramaturgul rus Vasilii Sigariov, e jucată la noi într-un spațiu restrâns,un tramvai din depoul de Nord Salca Oradea.Vagonul și spațiul neconvențional, cât și cântecele în rusă sunt menite să recreeze atmosfera  în care urmează să muncească pe post de paznic, studentul Dimitri (Dima, pe scurt), care e în prima lui zi de lucru. Gleb, celălalt paznic, îi împărtașește lui Dima câteva  reguli de muncă dar și istorioare ce au avut loc în depou cu ani în urmă.
 Astfel, Dima află despre tragica poveste a lui Vova, paznicul care lucra pe postul pe care îl ocupă studentul acum. Omorât într-un accident de tren, Vova își lasă văduva singură, iar aceasta înebunește de durerea pierderii lui și  își va vedea soțul în persoana fiecărui bărbat care va purta ochelari.
 Gleb și ceilalți angajați profită de situația Olgăi, o violează în repetate rânduri, iar Dima este și el doritor să facă același lucru.
 Din nefericire pentru el comapsiunea pe care Olga i-o stârnește nu îl lasă să îi facă vreun rău, ba mai mult, se simte dator să o protejeze după ce aceasta îl confudă cu Vova și rememorează amănunte din viața ei de familie. Pierderea fiicei o marchează pe Olga, care nu realizează că în vagon cu ea nu se află soțul ei Vova, ci un străin căruia îi e milă de ea. O biată femeie ce și-a pierdut copilul și soțul în același fel, vieți răpite de roțile trenului, tren care îi va reuni pe cei trei în cele din urmă și care îi va duce până la nebunie pe Glen și Dima.
Să vă spun părerea mea
Phantom Pains, tragicele dureri ce rămân în locul membrului lipsă, locul rămas gol în urma celor care ne părăsesc, o piesă emoționantă foarte concentrată și presărată pe alocuri cu umor. Mie mi-a plăcut mult, deşi de obicei nu prea mă dau în vânt după piesele scurte şi prea concentrate.
În rolurile lui Dima, Olga și Gleb îi veți recunoaște pe actorii: Pavel Sîrghi, Mihaela Gherdan și Alexandru Rusu.
 Mergeţi să-i vedeți!



P.S. Zilele astea toate sunt rusești, piesele de teatru, Maestrul și Margareta a lui Bulgakov, cartea pe care o citesc...până și muzica. E și asta ceva. Dasvidania! :)

Comentarii

  1. I'm amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that's both
    equally educative and interesting, and without a doubt, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i'm very happy that I found this during my search
    for something relating to this.

    Look at my weblog ... dragon age porn

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)