Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom


Minciuni pe canapea este romanul lui Irvin D. Yalom, după cum ne dăm seama și de pe coperta cărții, desigur.
Irvin D. Yalom (n. în 1931) este un doctor în psihiatrie american, autor a numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu, dar și scriitor, autor al câtorva romane, cum ar fi cel despre care vorbim aici.

Minciuni pe canapea  urmărește relația dintre diferiți psihanaliști și pacienții sau pacientele acestora. Gradul de implicare pe care aceștia îl au în timpul ședințelor de terapie dar și intrigile create de aceste ședințe.
Este un roman complex, puțin obositor pentru mine, nu e chiar genul meu. Conține termeni de specialitate din psihologie si psihanaliză.
Aflăm detalii despre meseria de psihanalist, despre cum vede un asemenea expert o poveste cu care vine pacientul său, despre etica meseriei, confidențialitatea pe care trebuie să o păstreze dar și problemele pe care un psihanalist le întâmpină în momentul în care are o relație, să o numim carnală, cu vreo pacientă. În jurul acestora se țes și anumite intrigi, o soție părăsită de soț hotărăște să îl seducă pe psihanalistul bărbatului, pentru a se răzbuna pe acesta. Dar și multe alte evenimente de acest gen.
E o recenzie scurtă, câteva cuvinte la obiect, nu e un roman prea romantic, are un stil destul de.. hm.. la obiect, fără coloraturi sau dulcegării. Păcat, mie îmi plac aspectele de culoare din cărţi, sunt o fire mai visătoare, mai romantică. Poate ar trebui să fac şi eu o vizită unui psihanalist, cine ştie.
Nu prea ai ce să spui despre această carte, o citeşti, analizezi situaţia concretă, mergi pe firul acţiunii odată cu rândurile şi te complaci, ba începi să ţii partea unuia dintre personaje şi să îl urăşti pe celălalt. Sau, poate le vei urî pe toate... depinde de cititor.
Eu nu m-am ataşat de nici unul dintre personaje, nu ştiu, firile lor mi se par cam rigide, femeile caută să seducă, psihanaliştii sunt rigizi dar se lasă şi purtaţi de val, iar restul bărbaţilor sunt nişte mocofani care văd în psihanalist un prieten. Nu conştientizeză că pentru psihanalist e doar o profesie.

Puteţi găsi această carte, dar şi multe altele pe librăria online Libris, de asemenea, acolo găsiţi şi o gamă variată de cărţi în limba engleză. Să nu mai vorbim de faptul că Libris.ro oferă transport gratuit în toată ţara la orice comandă, indiferent de valoare.

Comentarii

  1. Mă intrigă titlul acestei cărți și subiectul acesteia. Sincer mi-ar plăcea să o citesc, chiar dacă pare cam complicată. Foarte bună recenzia, Bia! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o carte grea din punct de vedere stilistic? Aș vrea să o citesc,dar dacă conține prea mulți termeni științifici,știu clar că nu e de mine.
    Eu sunt nouă pe blogspot. Dacă vrei,uită-te și pe blog-ul meu.Aș aprecia enorm dacă ai deveni un cititor de-al meu :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e neaparat grea, doar ca nu mi se pare a fi o carte prea 'melodioasa' ... nu prea a fost genul meu. Poate tie o sa-ti placa, depinde de gusturi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)