Miss Peregrine - Ransom Riggs


Am terminat de citit Miss Peregrine, este, norocul e de partea mea şi de această dată. :)

Despre autor

Ransom Riggs este un scriitor şi regizor american. S-a născut la o  fermă veche de aproximativ 200 de ani din Maryland şi a crescut în Florida, Statele Unite ale Americii.
A învăţat la Pine View School for the Gifted, iar mai apoi la Universitatea Kenyon, unde a studiat literatură engleză. 
Printre pasiunile sale se numără filmul și coleționarea de fotografii vechi. A folosit o parte din aceste fotografii în cartea  Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, care a devenit best seller.

Despre carte


Miss Peregrine e o carte special scrisă pentru tineri, pentru sufletele însetate de mister şi puţin întuneric.
Acţiunea îl urmăreşte pe Jacob, un tânăr plictisit de viaţă cu o copilărie anostă, pigmentată uneori doar de poveştile pline de mister istorisite de bunicul său, Abraham.
Bunicul Abraham duce în spate povara unei copilării şi tinereţi grele, a crescut în orfelinat după ce a fost trimis de familie din Polonia cu scopul de a-l  scăpa de Holocaust.
Când Jacob împlineşte 16 ani, în viaţa sa are loc o întâmplare nefastă care îl face să realizeze că poveştile istorisite de bunicul său nu sunt doar simple poveşti.
Porneşte alături de tatăl său într-o călătorie pentru a găsi orfelinatul în care a crescut bunicul lui, şi în special pentru a o găsi pe Miss Peregrine. Face acest pas pentru a trece de trauma suferită odată cu incidentul oribil în care este prins împreună cu bunicul lui care îşi pierde viaţa.
Miss Peregrine este singura de la care speră că va reuşi să afle informaţii referitoare la bunicul lui. 
Ajunge pe o insulă mai mult pustie din Ţara Galilor unde vizitează o casă abandonată despre care se ştia că a adăpostit cândva orfelinatul lui Miss Peregrine pentru copii speciali.
Altceva nu găseşte, sau cel puţin nu la prima căutare. 
Romanul are nişte descrieri amănunţite a unor case ce par bântuite, a insulei ceţoasă mai mereu, decoruri desprinse parcă din thrillere. Dar nu e un thriller din acela care te şcohează la fiecare cinci minute, nu! E un thriller care îţi face pielea de găină dar te ţine şi în suspans bună parte din timp.
Autorul, Ransom Riggs ornează cartea cu fotografiile alb-negru culese de la diverşi coleţionari. Unele sunt puţin trucate, altele originale, dar fiecare spune o poveste foarte bine integrată în roman. 
Cu toate că pare o poveste plictisitoare ce curge fără a stârini prea mult interes la început, acțiunea devine mai palpitantă odată cu descoperirile pe care le face Jacob.
Cartea abordează teme precum călătoria în trecut, supranaturalul și, de ce nu, dragostea. 
Jacob este pus în fața unor alegeri dificile pentru a-și salva prieteniile legate pe insulă. 

Să vă spun părerea mea


Mi-a plăcut mult Miss Peregrine, cartea te ține în suspans de la primele până la ultimele pagini. Cea mai mare provocare a fost, desigur, să rezist tentației de a mă uita  dinainte la fotografii. Ca să aibă farmecul dorit, trebuie să te uiți la fotografii când le vine rândul, doar după ce citești. 
Cum spuneam și mai sus, temele abordate în roman sunt călătoria în timp, și veți înțelege de ce, supranaturalul, misterul, dragostea, problemele tinereții și ajunge puțin în sfera psihologiei.
Am înțeles că în 2016 va apărea și o ecranizare a romanului, abia aștept. Sunt curioasă dacă viziunea mea coincide cu cea regizorală. 
Mai jos puteți vizualiza trailerul cărții, regizat chiar de autor.


p.s Puteţi găsi această carte şi multe altele pe librăria online, Libris. Nu uitaţi că beneficiaţi şi de transport gratuit prin curier, ceea ce mi se pare grozav!

Voi ce citiți? Cum merge școala, facultatea, serviciul? :)

Comentarii

  1. A fost genială cartea! Te anunț, în caz că nu știai, că a apărut și al doilea volum. Abia aștept să-l citesc! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu că a fost publicat și al doilea volum și a fost tradus în românește. :) Mulțumesc, sunt și eu curioasă de el. Lectură plăcută să ai!

      Ștergere
  2. Dar volumul 3 când va fi tradus? Volumul 2 m-a lovit in plin la final >.<.
    Daca ai putea avea vreo idee te rog contactează-ma pe emailul meu: stresu7771@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, pentru aceste detalii, îți sugerez să scrii un email celor de la editura Youngart. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)