Început și sfârșit - Hakan Günday

Am terminat de citit Început și sfârșit, cartea autorului turc -  Hakan Günday, apărută la Editura Univers în acest an.

Despre autor

Hakan Günday (n. 1976), denumit în presa franceză „tânărul star al literaturii turce“, trăiește în Istanbul. A studiat literatura, apoi științele politice la Universitatea liberă din Bruxelles și la Universitatea din Ankara. Este autorul a opt romane. Început și sfârșit a primit premiul pentru cel mai bun roman al anului 2011 în Turcia și drepturile de publicare au fost vândute în mai mult de
douăsprezece țări. Penultimul său roman, Zyian, a fost distins cu Prix France‑Turquie 2014. Cărțile lui Hakan Günday s‑au vândut în mai mult de 50 000 de exemplare. 

Despre carte

Început și sfârșit este un bildungsroman a celor două personaje: Derdâ (fata) și Derda (băiat).
Derdâ, fetița, este restrasă de la școală de propria mamă, pentru a o căsători, sau mai degrabă, vinde ca soție fiului unui bogătan.
Copila ajunge în Anglia, unde soțul său brutal o ține într-un apartament de-a lungul a cinci ani. În tot acest timp,  Derdâ este supusă bătăilor și violurilor de către soțul său, culturist.
Scăparea ei apare odată cu tânărul din apartamentul de vis-a-vis, cel puțin pentru moment. Odată ce îl cunoaște,  Derdâ, intră într-un lanț al slăbiciunilor: patima drogurilor, prostituția și a masochismului.
Eliberarea sa din viața conjugală apare odată cu decesul soțului, dar tânăra, acum de șaisprezece ani este din nou încătușată de adicție și prostituție. 
școlărițe purtând abaya
Își dă jos abaya în mod simbolic și își îmbracă hainele occidentale, și acestea aproape la fel de limitante

"Prima condiție de a distruge personalitatea unui om nu era să-l bați fizic, ci să negi numele pe care îl purta. Iar după aceea să-i dai alt nume, Stăpânul era cel ce punea numele."
Din fericire pentru ea, salvarea apare până când nu este prea târziu. Citiți!

Cât despre Derda, băiatul, povestea lui este de asemenea tragică. Tatăl este pușcăriaș iar mama lui moare, rămânând orfan. De frică să nu ajungă la orfeliant, copilul ascunde decesul mamei sale, și ajunge să o îngroape chiar el în cimitirul lângă care locuiește.
Ca să-și câștige existența, Derda curăță mormintele din cimitir, iar aparținătorii decedaților îl recompensează cu câțiva bănuți.

"Nu putea să destăinuiască nimănui secretul său. Pentru că marele secret al lui Derda era că rămăsese singur pe lume."
Viața lui Derda ia o altă întorsătură în momentul în care se angajează drept cărăuș de cărți, tot atunci învață și să citească.
Dar nu se poate spune că viața lui este lipsită de bele din acel punct.

Două povești de viață ce par aproape incredibile, dar milioane de oameni se pot regăsi în ele. Două povești de viață emoționante și autentic scrise, fără a fi memorii, fără a fi în totalitate reale.
Mă bucur că viața celor doi s-a îndreptat spre făgașul dorit, au scăpat din lumea viciilor, a sărăciei și au primit ceea ce fiecare suflet merită: dragostea!

Să vă spun părerea mea

Citiți cartea! Scrierea, în sine, nu este foarte catchy, dar povestea ascunsă în spatele ei este foarte bună! Mi-a plăcut mult!

 Voi ce mai faceți? Ce mai citiți?

p.s. sugestie pentru voi:

Timp de șapte zile (29 iunie - 6 iulie), Editura Univers, în parteneriat cu platforma Streamland, le oferă gratuit cititorilor săi ediția electronică a cărții Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire, primul roman semnat de  Andreï Makine cu pseudonimul Gabriel Osmonde.

Dacă îți dorești cartea, fă-ți cont de cititor pe platforma Streamland. Astfel, poți să descarci gratuit cea mai căutată carte a Editurii Univers în 2015. Poți începe să citești romanul imediat, în orice browser de pe computer, tabletă sau telefon.

După ce ți-ai făcut cont de cititor pe Streamland, apasă pe butonul BUY și în fereastra care se va deschide să introduci cuponul univers1969 care îți va da acces gratuit la descărcarea cărții. Poți începe să citești romanul imediat și va rămâne în  contul tău de pe Streamland, la pagina Cărțile mele.  Spor la citit!!! 

Comentarii

  1. Interesantă carte. De multe ori parcă ne ferim de poveștile de genul ăsta, dar trebuie să recunoaștem că au frumusețea lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au frumusețea lor care te izbește uneori ca o palmă peste față. Dar tot frumusețe este.

      Ștergere
  2. Mi s-au mai recomandat cărți asemănătoare cu aceasta - care se inspiră din realitatea crudă pe care o trăiesc femeile în anumite țări. Cred că astfel de cărți ne fac mai conștienți de ce se întâmplă în alte țări.

    Eu citesc momentan ”Bursă de călătorie” de Jules Verne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe cărți scrise în acest gen. Multe dintre ele sunt chiar foarte bune.
      Cred că e bună cartea pe care o citești. De la Jules Verne am citit o singură carte: "Ocolul pământului în 80 de zile". A trecut ceva de atunci, dar mi-a plăcut mult. :D

      Ștergere
  3. M-a întristat descrierea acestei cărți, dar mă bucur că are final fericit. Mi-ai stârnit interesul. Frumoasă prezentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La începutul cărții am fost puțin descumpănită. Aveam impresia ca promovează într-un fel sau altul consumul de droguri si praciticile sado-maso. Dar trebuie sa ajungi pana la final ca sa-ti dai seama ca de fapt acesta a fost doar un drum pe care personajele au fost "obligate" sa-l parcurga. :D
      Multumesc! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)