Visatoarea din Ostende - Eric-Emmanuel Schmitt (povestiri)
Visătoarea din Ostende este încă una dintre cărțile fascinante cu care Schmitt ne-a obișnuit, sau m-a obișnuit, după caz.
Cartea cuprinde o serie de cinci povestiri magico-realiste, bizare sau puțin fantastice în care personajele principale își descoperă într-un fel sau altul sufletul pereche.
Prima povestire, cea care a dat nume volumului, ne prezintă povestea de dragoste a Emmei Van A. în casa căreia autorul este găzduit câtă vreme își petrece sejurul la mare.
Emma este o femeie învârstă, imobilizată într-un scaun rulant, a cărei viață se desfășoară linear, fără evenimente notabile.
Cu toate acestea, ea hotărăște să-i destăinuie autorului povestea de dragoste trăită cu decenii în urmă.
Aproape imposibil de crezut, pe când avea doar douăzeci și trei de ani, Emma întâlnește la malul mării un bărbat gol de care se îndrăgostește.
Are o relație atipică alături de bărbat.
Povestea este una în ramă. Consternat de ceea ce aude, naratorul încearcă să afle de la nepoata Emmei dacă bătrâna spune adevărul în ceea ce privește povestea de amor.
Din cele aflate, Emma pare a fi o domnișoară bătrână care și-a irosit viața în singurătate. Dar aceasta este doar o aparență.
Povestea este incredibil de frumoasă, mi-a plăcut mult.
A doua poveste se numește Crima perfectă. Un fel de mini-roman poțist, doar că noi suntem de față la locul crimei și știm că făptașa a fost măcinată de gelozie în momentrul în care a comis-o.
A doua este Vindecarea, poveste fulgerătoare de iubire dintre o asistentă medicală și pacientul ei orb și imobilizat la pat. A patra Lecturile proaste, iar ultima este Femeia cu buchetul de flori.
Să vă spun părerea mea
Fiecare povestioară este plină de farmec, într-un fel magic și realist în același timp. Din întâmplări care par simple, Schmitt face adevărate capodopere ce nu-ți permit să lași cartea din mână.
Cărțile lui mă fascinează, ca întodeauna. Este unul dintre autorii mei favoriți, împreună cu Isabel Allende, Antoine de Saint Exupery, surorile Bronte, Cella Serghi și (uneori, după chef) Stephen King. Aș vrea mult de tot să stau la o cană de ceai sau cafea cu ei... dar cum nu e posibil pentru că unii sunt decdați... zic că merge dacă îi citesc doar.
Puteți achiziționa cartea de pe libărira online Libris. La ei găsiți și cărți în limba engleză, și ca de obicei, comenzile ne sunt livrate gratuit prin curier.
Voi cum sunteți?
Febra sesiunii, bac.. vă înțeleg durerea, o trăiesc și am trăit-o și eu. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)