Siddharatha.Călătoria spre Soare-Răsare

Hermann Hesse
                                                         

Siddharatha poveste profundă, filosofică, scrisă în stilul unei legende, călătoria lui Siddharatha vizează câteva teme filosofice. Teme precum: descoperirea sinelui, iluminarea spirituală, relația tată-fiu, relația învățat învățăcel. O carte bună și plină de înțelepciune.

****
 În schimb, Călătoria spre Soare-Răsare  face parte din genul acela de carte filosofică și inițiatică, care face din călătorie un scop în sine și nu din locul în care trebuie să ajungem. Este o povestire ce trece din real în basm fără să-ți dai seama. Un om se alătură unui grup- Conferira- pentru a face o călătorie și a descoperi iluminarea psihică.  În final află că această călătorie nu a fost decât un test și că cele mai importante experiențe au fost cele întâlnite pe drum, oamenii întâlniți în călătorie, etc.
 Povestirea este plină de citate filosofice care dau de gândit.

Cuvintele nu sunt de ajutor înțelesului tainic, de fiecare dată totul devine puțin altfel, ăuțin fals, puțin nebunesc, da, și asta e bine, eu încuviințez și asta, faptul că pentru om este un lucru de preț și un dar al înțelepciunii ceea ce altuia i se înfățișează ca nebunie.-Hermann Hesse

Adesea mă gândesc că întreaga istorie a lumii nu e altceva decât o carte cu poze, în care se poate vedea oglindită cea mai nestinsă  și mai oarbă sete a omului: setea de uitare.

Și altele ca acestea.
Puteți găsi această carte pe librăria online-Libris , acolo găsiți și alte cărți online  precum și cărți în limba engleză.

E scurtă recenzia de față, dar dacă avem timp și energie putem filosofa pe baza ideilor de mai sus până în pânzele albe. Sunt curioasă, dintre cei din clasa  XII a care intră pe aici e cineva la profil uman care să aleagă ca materie la BAC și filosofia? Pe mine asta mă tentează, în loc de tradiționala geografie. Voi ce materii alegeți?  Sau dacă ați dat deja BAC-ul ce ați ales?


Aaaa, e vacanță, scuze că vă stresez cu întrebări de genul, dar e una din multele mele curiozități. Revenim la idei mai crăciunești curând, promit! :)

Comentarii

  1. Wow! O alegere indrazneata! Dar e ceva deosebit si cred ca ti s-ar potrivi.
    Eu sunt pe profil real, asa ca am mai putine optiuni, dintre care informatica mi se pare singura cat de cat convenabila. X_X
    Mi-ar placea sa fiu la uman si sa dau la geografie, deoarece subiectele sunt foarte simple. Probabil ca as alege calea usoara, decat sa stau sa aprofundez intr-un timp scurt o materie pe care o cunosc doar superficial. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca esti la real, ma gandesc ca te descurci la info. :) Eu geografia nu o stapanesc prea bine, adica e mult de memorat si localizat pe harti etc etc. In schimb filosofia daca ai priceput-o merge, daca ai inteles conceptiile unor filosofi si poti devolta. :)

      Ștergere
  2. Salutare tuturor! Sunt convins ca ati trecut bacul victorios si ca emotiile de atunci s-au transformat in amintiri pe viata. Cred ca toti cei care aleg Filosofia la bacalaureat, gusta mult mai intens spectacolul acelui moment unic: filosofia la 18 ani te apropie de ceea ce esti tu in esenta. La 18 ani, Filosofia nu poate fi nici profesie, nici hobby. La 18 ani, Filosofia este o cale de a te (re)descoperi pe tine. O felicit pe BuburuzaBia pentru aceasta incursiune in universul lui Hesse. El este "the one", el este magister ludi, numai ca in cazul lui, jocul inseamna sa lucrezi cuvintele in asa fel incat ele sa schimbe lucruri in cel care citeste. Trebuie sa recunosc ca starea pe care mi-o transmite Hesse este unica. Accesul meu la realitatea acestei lumi este limitat de experientele mele si intr-o mai mica masura, de experientele celor apropiati. Hesse ordoneaza aceasta realitate, o filtreaza prin el insusi, asa incat eu pot sa ma regasesc mult mai bine in ea decat in experientele mele cu oamenii. De aceea Hesse imi este mai familiar decat experientele mele in viata. De aceea Hesse este mai intens decat viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai scris frumos! Da, este interesant sa afli si alte viziuni despre viata chiar si prin intermediul unei materii la scoala.
      Eu personal pe Hesse nu l-am 'gustat' la adevarata lui valoare, dar odata cu varsta vine intelepciunea, rabdarea si cheful de a medita mai bine anumite lecturi. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)