Carrie - carte vs film (2013)


Am văzut și eu într-un final filmul Carrie, ecranizarea din 2013. Știți că eu sunt mai mereu în urmă cu ecranizările? Dacă nu știți, aflați acum. Despre carte vorbeam pe blog în anul 2011, atunci când era proaspăt citită.

Chiar dacă a trecut o vreme de când am citit cartea, mi-am amintit cum era Carrie din carte și am văzut cum e cea din film. Mi-am dat seama că scenaristul n-a ținut să o redea pe fata din carte, ci mai degrabă să creeze o nouă Carrie White, cu o personalitate mult mai plăcută.

La fel ca în carte, Carrie este o elevă de liceu inadaptată, retrasă și sperioasă. În carte este mult mai persecutată de colegii de școală decât în film.

Cu toate acestea, Carrie din film, jucată cu multă pricepere de  Chloë Grace Moretz, le dă o șansă reală colegilor de a-și repara greșelile.
Interpretată de Chloë Grace Moretz, personajul devine îndrăgibil, nu îți stârnește doar compasiunea, precum țin minte că a facut-o romanul.

În schimb, mama ei, Julianne Moore, poate fi considerată capul răutăților. De o habotnicie religioasă și inadaptabilitate capitală, ea mi-a strârnit în repetate rânduri nervii și revolta (care ținte puțin la mine).
Îmi venea să o plesnesc pe femeie, aș fi făcut orice, doar să o lase pe biata fată în pace.

Filmul nu mi se pare horror, sinceră să fiu. E puțin psihologic, poate mai degrabă un thriller soft psihologic.

Dar la finalul filmului, marele bum!

Mult sânge, explozii, foc, iar sânge și puțină teroare.

Pe lângă asta, fimlul și cartea tratează fenomenul bullying-ului, care este din ce în ce mai întâlnit în majoritatea țărilor, așa că nu are rost să pomenesc și de România, nu?

Ceea ce lasă de dorit la film sunt efectele speciale. Aveam impresia că mă uit la un film realizat undeva prin anii '90.
Per ansamblu e bunicel, îi dau un 7 pe 8 din 10 și concluzionez că merită să pierzi câteva ore din
seară cu el.

P.s. îmi plac mult mesajele transmise pe pagina oficială de facebook a filmului,



replica favorită a mamei lui Carrie

Voi ce filme ați mai văzut?
Ce citiți?

Comentarii

  1. Pe mine nu m-a impresionat filmul făcut în 2013, mi s-a părut parcă clişeic şi parcă nu a dat dovadă de calitatea scrierilor lui King. Aştept să citesc cartea, ca să văd mai multe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul o reîmprospătează pe Carrie, o redă mult mai mult din perspectiva victimei decât romanul.
      Departe de a se vrea o capodoperă, e ok filmul. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)