Povatele cartierului meu

Cartierul in care locuiesc e unu destul de linistit, cat se poate sa fie un cartier aflat mai la marginea orasului.
E cunoscut sub numele de Velenta, zis si "Venetia Oradiei", datorita drumurilor pline de gorpi, noroi si baltoace de demult.
Desi, trebuie sa recunosc ca unele strazi au fost modernizate, mascotele au ramas, prin mascote ma refer la strazile care se umplu de noroi la prima ploaie. Nu glumesc, adica era o tortura sa mergi dimineata la scoala si sa fii nevoit sa te murdaresti de noroi pana la urechi, mai ales cand esti mai mic.
Un lucru e demn de notat, Velenta e cel mai vechi cartier al orasului.
In el isi gasesc casele mii de oradeni osteniti, plictisiti, voiosi, cu masini fitoase, obisnuite sau mai saracacioase.
* Citesc "Black Beauty" in care personajul principal, calutul cel negru ne povesteste despre vechea Londra plina de trasuri si cai.
Imi imaginez si eu Oradea plina de trasuri si cai, in loc de masini cu muzica la maxim si camioane, plina de doamne imbracate in rochii somptuase si viu colorate, domni imbracati la costum ca scosi din cutie, nu cum e acum cu femei si fete imbracate sumar si cu haine mulate si barbati cu bustul gol...
Mi-ar place sa existe o masina a timpului, sa pot sta doar cinci minute in trecut, in Oradea sau Romania anilor 1800-1900!
Oamenii de rand aveau o viata simpla, fara prea mult dichis...
In schimb acum, cartierul e destul de viu, copii se joaca in voie, cate un badaran mai zibiara la ei sa faca mai putina galagie.
Cu magazinele lui alimentare cu vanzatoare mai prietenoase sau mai putin prietenoase, enervate de zilele de lucru si de clientii insistenti sau nehotarati.
Lumea se schimba, dar oamenii raman aceeasi, ei bine firea umana ramane aceeasi, oamenii vin si se duc, dar locurile raman.

Comentarii

  1. da! Velenta e un cartier linistit daca ai la tine 2 cutite, o rozeta si un telefon de la care sa apelezi cat mai repede 112 :)

    salutari din Rogerius ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. L.G esti tare amabil! :)) Daca nu ai de a face cu gasti ca sa te atace atunci e ok, daca stai noaptea in casa, e si mai ok. :)
    In schimb, una din marile probleme ar putea fi cainii vagabonzi, dar aia sunt marca inregistrata a Romaniei, nu doar a Velentei sau Oradiei. :)) :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in plus, din cand in cand, e bine sa mai vezi si partea plina a paharului! ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)