Din călătorie-Castelul Karoly

 Am venit alaltăieri din excursia din Maramureș, dar până acum nu am reușit să postez nimic despre ce am văzut.Voi începe acum seria de anul acesta văzut în vacanță și voi posta câte ceva din cele mai interesante locuri pe care le-am văzut în Maramu'.
  Voi scrie azi despre Castelul Karoly iar în următoarele postări despre Cimitirul Vesel din Săpânța, Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței din Sighetul Marmației, Mocănița și câteva mănăstiri văzute.

                Castelul Karoly din Carei
Foarte aproape de locul unde agatam harta „in cui”, in judetul Satu-Mare, Castelul Karoly se afla situat in orasul Carei, devenind astfel un loc de pelerinaj turistic destul de des vizitat.

Constructia cladirii a avut loc in anul 1482, cu scopul de a deveni o locuinta destul de solida pentru Karoly Laszlo. In aproape 100 de ani, mai exact in anul 1592, Karoly Mihaly a incercat sa transforme castelul intr-o cladire mai rezistenta care sa faca fata cotropirilor straine.
Zidurile de dimensiuni destul de mari, dar si santul exterior care avea rolul de protectie in fata strainilor atacatori oferea o mare siguranta locuitorilor cetatii. Cu toate acestea, in timp castelul a fost aparat de o armata destul de puternica, zidurile sale fiind inconjurate de un numar destul de mare de soldati.
Biblioteca din castel
De-a lungul timpului, castelul a rezistat in fata unor lupte destul de puternice impotriva habsburgilor. In anul 1705, castelul este distrus in mare parte de catre austrieci intr-una dintre luptele de maxima importanta pentru istoria statului roman.
Cativa ani mai tarziu, castelul este recontruit in locul vechii fundatii, cladirea fiind finalizata in anul 1794, fiind o constructie in stil baroc. Cu toate ca zidurile sale au fost destul de rezistente, cutremurul din anul 1834 a  reusit sa darame iarasi zidurile castelului, acesta fiind renovat in perioada 1894-1896.
biroul din bibliotecă
In prezent, castelul gazduieste cladirea unui muzeu de istorie si cea a unui muzeu de stiinte ale naturii, precum si o biblioteca destul de importanta pentru orasul Carei. De jur impreujurul lui putem admira un parc destul de frumos amenajat, respectand parca acelasi stil ornamental ca si cel al cladirii – stilul baroc.
Budoarul 




Dacă aveți drum prin Maramu mertiă să faceți o scurtă oprire cât să vedeți Castelul din Carei și parcul în care acesta este situat.
Intrarea a fost liberă, castelul e nou-renovat și răcăros, a fost renovat pe baza imaginilor ce stau mărturie.
 Am preluat textul de aici. Mai multe detalii puteți afla și pe site-ul official.

Rămâneți aproape ca să aflați și alte locuri pe care să le vizitați în Maramureș.

Comentarii

  1. Habar n-aveam de castelul asta. eu ador castelele si sufar ca in Romania au ramas atat de putine. darr la Carei ... nu cred ca ajung curand. dar e bine de stiut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. castelul e proaspat renovat si merita sa faci o oprire pe acolo, mai ales daca ai mania fotografiatului :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)