Femeia luptătoare din cărți și realitate - La mulți ani!





La mulți ani doamnelor și domnișoarelor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Sper să fiți fericite, sănătoase și să rămâneți puternice în încercările prin care treceți.

Viața nu este ideală, doar cu flori și șampanie mereu, așa cum ne dorim de fapt, nu? În viață avem parte de dureri, decepții, clipe mai mult sau mai puțin fericite... 
În această zi specială vreau să înțelegeți că oricum ar fi viața, noi femeile suntem luptătoare și învingătoare. 
Cu această ocazie specială vă recomand câteva cărți: literatură, jurnale sau memorii, în care personajul principal este o femeie sau fată ce trece prin situații excepționale.

Literatură

Scout Finch pusă în fața discriminării 

Harper Lee a creat un personaj feminin puternic în Să ucizi o pasăre cântătoare și Du-te și pune un străjer. Scout, pe numele adevărat Jean-Louise Finch - crește sub îndrumarea tatălui său - un avocat ce încearcă să facă lumină în comunitatea americană în care trăiește. 
Pe fondul problemelor rasiale și a așteptărilor pe care oamenii le au față de o copilă, Scout este înverșunată să înțeleagă lumea în care tăriește, fără a prelua obiceiurile nesănătoase ale acesteia.

Vasilisa fata din basm rupe cutumele sociale

Vasilisa are două datorii importante - cea de a ține spiritele pădurii în frâu pe fondul confruntării dintre creștini și reminescențele păgâne, dar și cea de a-și lua rolul de fiică și viitoare soție în serios.
"Mai bine aș muri mâine decât să trăiesc o sută de ani de viața asta deja hotărâtă pentru mine." este oreplica prin care eroina ia decizia în romanului Ursul și Privighetoarea de Katherine Arden. 

Romanul are o viziune feministă asupra basmului. 


Masum - între libertate și tradiție

Romanul Cel care mă așteaptă de Parinoush Sainee este o incursiune fascinantă în viața unei femei extrem de puternice cu o tărie de caracter extraordinară. Masum este gata să se jertfească oricând pentru cei din jurul său și să-și susțină soțul chiar cu prețul vieții.

Viața gheișei

Mergem puțin în Orient și ne lăsăm fascinați de frumusețea costumelor și gingășia gheișei în timp ce ne servește cu ceai sau sake. Cum este viața unei gheișe ne spune Arthur Golden în romanul său Memoriile unei gheișe. Cu toate acestea, povestea care l-a inspirat pe autor îi aparține de fapt lui Mineko Viasaki, iar ea ne spune cum este Adevărata viață de gheișă în cartea sa de memorii. 

Din literatura română, două dintre personajele feminine pe care le îndrăgesc sunt Maitreyi (roman scris de Mircea Eliade) și Lorelai (Ionel Teodoreanu). 


Jurnale și memorii


Situația delicată abia acum începe. Să fac un clasament al jurnalelor sau memoriilor scrise de femeie pe care le-am citit ar fi derizoriu. 

Calitatea literară poate lasă de dorit în anumite scrieri, dar situațiile prin care trec aceste persoane sunt excepționale prin ineditul sau tragismul lor. 

Un exemplu care pe mine m-a lăsat de-a dreptul șocată a fost să aflu că în lume a existat o fetiță de zece ani care a intentat un proces de divorț. Asta s-a întâmplat prin 2008. Încă nu reușesc să înțeleg de ce părinții ei au fost de acord ca un bărbat trecut de treizeci de ani să o ia pe fetiță de soție. 

Sunt atât de multe întrebări care îmi trec prin minte când aud despre cazuri precum cel relatat în Nojoud, divorțată la zece ani încât nu știu cum să le pun în ordine.

Malala Yousafzai a reușit să lupte pentru dreptul său la educație, dar și al fetelor din întreaga lume. Ea a devenit astfel un promotor al egalității la șanse, dincolo de pericolul prin care a trecut.

Floarea deșertului este o altă serie de memorii în care autoare vorbește despre mutilarea genitală a fetițelor ca tradiție, în Persepolis Marijane vorbește în deschis despre normele pe care societatea i le impune în mod nejustificat. Dacă mai aveți puterea să auziți și alte mărturii asemănătoare, citiți Am fost sclava Daesh ori Numai cu fiica mea.

Am rezervat un loc special în acest articol și pentru mărturiile Aniței Nandriș-Cudla, românca deportată pentru 20 de ani în Siberia alăturii de fii săi. 
Foamea, teama și nesiguranța zilei de mâine îi lovesc pe toți cei care sunt deportați fie din Bucovina ori Basarabia. Anița Nandriș-Cudla povestește cele întâmplate cu o mare acuratețe: "acuma sunt cu condeiu în mână să pun aceste cuvinte pe hârtie."
Lupta pentru supraviețuire este acerbă iar onestitatea unei țărănci  greu încercate ce și-a pus gândurile pe hârtie mă face realizez cât sunt femeile de puternice prin simplitatea lor. 

În concluzie, subliniez că femeia este puternică în orice situație, pe orice drum alege să meargă. Cărțile menționate de mine sunt doar o mică parte dintre mărturiile femeilor extraordinare de la care avem multe de învățat și pe care le putem alege ca exemple de urmat. 

Într-o lume în care social-media promovează femei și fete interesate doar de propria aparență, imagine - forme fără fond - vă rog să fiți atente la modelul pe care doriți să-l preluați. 


p.s. Vă rog să îmi recomandați și voi cărți cu personaje feminine puternice și devotate țelului lor. 
Eu am adăguat pe blog câteva taguri cu care am structurat cărțile de acest gen: manifest feminist, feminism și lectură cu farmec

La mulți ani de 8 martie și în fiecare zi a vieții voastre!

Comentarii

  1. Am cautat pe ne o carte pe care am citit-o acum foarte multi ani ,acum 25 de ani.Este vorba despre cartea ,,Aveam 18 ani "!Am citit randurile dumneavoastra cu inima la gat.Va multumesc,o sa o caut sa o recitesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara,
      Aici este recenzia pe care am scris-o eu acum câțiva ani pentru carte.
      http://buburuzabia.blogspot.com/2013/01/aveam-optsprezece-ani-ecaterina-lazar.html

      (Re)Lectură plăcută!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)